Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA žádá francouzskou vládu o pomoc

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (60)
Koncern PSA na tom není právě nejlépe a hledá pomoc i u francouzské vlády.

PSA, která oznámila zrušení 8.000 pracovních míst, žádá o daňové úlevy nebo jinou formu pomoci pro továrnu Sevel Nord v severní Francii. Informaci zveřejnil server Automotive News Europe s tím, že se PSA k tomuto kroku odmítá obšírněji vyjádřovat. Postoj francouzské vlády nebyl prozatím zjištěn.

Díky evropské krizi koncernu PSA výrazně klesly prodeje. 12. července oznámil, že v roce 2014 uzavře továrnu Aulnay a sníží výrobu v továrně v Rennes. O své místo tím má přijít 8.000 lidí. PSA si tím vysloužilo kritiku nové socialistické vlády a odborů.

Koncern chce tímto krokem přizpůsobit výrobní kapacitu svých závodů pro očekávaný vývoj na trhu. Rovněž tím reaguje na provozní ztrátu ve výši 700 milionů eur, kterou zaznamenal v první polovině letošního roku..

Společnost zahájila s odbory továrny Sevel Nord rozhovory o dvouletém zmražení platů. Ve hře je rovněž zkrácení dovolené a větší flexibilita, včetně přesunů uvnitř i vně společnosti. Pokud se nezlepší produktivita, mohla by se produkce středních dodávek přestěhovat do továrny Peugeotu ve Vigo v severozápadním Španělsku.

Příští rok má Sevel Nord začít vyrábět pro Toyotu dodávky odvozené od současného Peugeotu Expert a Citroënu Jumpy. Výroba by měla zaměstnat 2.700 pracovníků a spolupráce s Toyotou by měla trvat až do roku 2020.

PSA dosud sdílela továrnu Sevel Nord s Fiatem. Italská společnost ji však opouští, stejně jako výrobu svého modelu Scudo. Loni Sevel Nord vyrobila 94.000 dodávek, z toho 20.000 pro Fiat, zbylé pro Peugeot a Citroen. Podle La Tribune by dohoda s Toyotou měla zajistit výrobu 5-10.000 dodávek ročně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (60)
25. 7. 2012 15:07
Re: PSA stále vyrábí více aut an zaměstnance než
neni nahodou problem v tom, ze Spanele, Cesi, Slovaci a spol maji 5x mensi platy jak Francouzi a nestavkuji pokazde, kdyz se po nich chce aby sem tam delali pres vikendy a nezustavali 2h na obede?
Avatar - Hammunasakra
25. 7. 2012 14:00
Re: PSA stále vyrábí více aut an zaměstnance než
Ach marketing...
...chtělo by to vytvořit stejné "předstaVWy" jaké panují o některých jiných značkách... :-)
Avatar - Hammunasakra
25. 7. 2012 13:58
Re: Zajimave
Nová 2CV je (asi) pomalu "na cestě" (a bude se jmenovat DS2). A nové DS-ko už bylo představeno a bude se prodávat (zřejmě) pod názvem DS9 ;-)
Avatar - PeterLuk
25. 7. 2012 12:06
Re: Zajimave
Citroen má tiež potenciál s retro autami. Kde je nová štýlová 2CV? Alebo retro DS-ko? Viem, že Citoren vždy vyrábal nadčasové autá, ale myslím že by sa našlo mnoho zákazníkov... ;-)
Avatar - PeterLuk
25. 7. 2012 12:01
Re: Zajimave
JJ, a to je škoda... Hovorili o SImce/Talbote, kde sú skutky?