Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Gallardo a R8 si budou bližší než dnes

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Koncern Volkswagen nedávno představil filozofii sdílených platforem. Nebude se týkat jen masových modelů, ale i supersportů příslušných značek. Včetně nástupce Lamborghini Gallardo.

Gallardo je pro Lamborghini bestsellerem, vždyť z továrny v Sant'Agatě vyjelo přes 12 tisíc aut. Již nevyráběné Murcielago, které je na druhém místě pomyslného žebříčku, má na kontě jen 4.099 exemplářů. Nástupce prvního jmenovaného tedy musí být minimálně stejně obchodně úspěšný.

Jak nejlépe vydělat na supersportech? Recept je stejný jako u mnohem levnějších aut: sdílení platforem a komponentů. Nové Lambo tak bude využívat koncernovou modulární platformu MSS pro supersportovní vozy s motorem před zadní nápravou. Stejnou dostane také příští generace Audi R8 a některé budoucí produkty Porsche. Cena by měla být tedy udržitelná na přijatelné úrovni. Samozřejmě v rámci značky, Dacia a Lada nejsou pro Lamborghini těmi správnými konkurenty.

Stephan Reil, šéf vývoje divize Quattro GmbH, řekl: Nástupce Gallarda a příští R8 budou sdílet o 15 až 20 procent více dílů než současná auta. Pokud jde o motor, aktuální vidlicový desetiválec zůstane v základu zachován, jen posílí někam k šesti stovkám koňských sil (tedy 442 kW). Už žádný manuál, točivý moment bude přenášet výhradně dvouspojkový automat.

A design? Generální ředitel automobilky s býkem ve znaku Stephan Winkelmann nedávno řekl: Tvary budou navazovat na Gallardo. Vždycky ale říkáme, že design není pouhá evoluce, nýbrž revoluce. Extrém v podobě Aventadoru ovšem nečekejme. To, co jsme udělali v případě naší vlajkové lodi, nemusí být nutně správné v případě jiného modelu, dodal Winkelmann.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
15. 3. 2012 21:11
Re: očekávám diskuzi
Tak nějak. Dokud to auto bude dobře jezdit a bude mít charakter odpovídající značce, tak člověka sdílení tolik trápit nebude. Co si bude člověk namlouvat, skutečně exkluzivní vozy, které byly vyvinuty samostatně prakticky do posledního šroubku, se pohybují v trochu jiných částkách.
Avatar - Hammunasakra
15. 3. 2012 16:29
Re: očekávám diskuzi
A vy teoreticky "pláčete" či "jucháte"? >:-[]
14. 3. 2012 14:14
Re: očekávám diskuzi
Namám obavu, že by nějak utrpěla sportovnost. Je zde ale druhá rovina a to vyjímečnost značky a zde to určitě nepomůže. Na druhou stranu nikde není přesně specifikováno o jaké sdílené díly by se mělo jednat konkrétně. Platforma je hodně široký pojem.
14. 3. 2012 12:18
očekávám diskuzi
plnou plaček supersportovních pilotů - teoretiků >:D
14. 3. 2012 11:00
Ach, jo.
Šetříme,šetříme a šetříme a kanibalizujeme a kanibalizujeme už i u supersportů.