Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Registrační značky na přání schváleny, přijdou na 10 tisíc

Aleš Dragoun
Diskuze (51)
Od příštího roku bude možné přidělit registrační značku s kombinací písmen a čísel, které si motorista zvolí. Návrh, který schválila vláda, však musí ještě posvětit sněmovna.

Návrh ministra Dobeše schválila 30. května vláda. Média už dříve přinesla informaci, že takové značky přijdou na 5.000,- Kč. Bude to ovšem za jednu tabulku, takže celkově budou ve formě správního poplatku stát minimálně 10 tisíc. Kombinace znaků může být libovolná. Tato novela zákona o provozu na pozemních komunikacích ovšem určitě ošetří používání nevhodných výrazů, které musí logicky zakázat. Nebo by na něj alespoň neměli tvůrci zapomenout.

Ministerstvo dopravy plánuje také zavedení RZ, které budou vázány na jméno majitele a nikoli na kraj jeho trvalého pobytu. I zde bude možné zvolit libovolná čísla a písmena, ale náhodná. Mělo by to údajně omezit agresivitu řidičů, kteří jsou nevraživí ke kolegům a kolegyním z jiných částí republiky. Také se ušetří značné finanční prostředky, neboť je pravděpodobné, že si majitel při prodeji vozu původní značku ponechá. Počty přidělovaných registračních značek totiž rapidně rostou, což logicky zvyšuje nutné výdaje.

Majitel vozu také bude moci požádat za další poplatek o přidělení třetí tabulky, například na nosič kol připevněný k pátým dveřím. Novinkou by měla být i možnost zachování původní RZ při změně vlastníka. Podobné pravidlo platilo krátce ve druhé polovině 90. let, kdy vozy při přehlašování z jednoho okresu do druhého nemusely měnit „čísla“ a odpadla i povinnost navštívit STK.

Registrační značky na přání: Jak je to s nimi doopravdy?

Novela, pokud vstoupí v platnost, způsobí změny i elektronickém registru silničních vozidel. Ten musí vzniknout zcela nový, aby do něj šly zapisovat značky v aktualizované podobě. Úprava toho stávajícího zřejmě nepostačí. Budoucí verze bude muset být schopna také komunikovat s ostatními databázemi orgánů veřejné správy. Mimochodem, do provozu Češi ročně přihlásí 170 tisíc ojetin z dovozu a příslušné dopravní úřady provedou na 800 tisíc vlastnických změn. Také vyřazování vozidel z provozu projde určitě změnami, aby se neopakovaly případy, kdy předchozí majitel vozidlo odhlásil, ale nový už jej na sebe nepřihlásil.

GTI na Blog.Auto.cz: ERZETA JAKO ANAMNÉZA

Od aktuálně popisovaných úprav se rovněž čeká, že zjednoduší schvalování motorových vozidel a právě zpřísní činnost stanic technické kontroly a měření emisí. Ty by měly být postihovány za neplnění povinností a jejich zaměstnance neminou pravidelná školení. Celkové odhadované výdaje za tyto novinky zřejmě nepřesáhnou 65 milionů korun za rok.

Novela musí projít ještě běžným schvalovacím řízením, tedy oběma komorami parlamentu a nakonec se pod ni podepíše prezident republiky. Týká se i v poslední době tolik diskutovaného přetáčení tachometrů. To nakonec nebude posuzováno jako trestný čin, ale pokuta při jeho prokázání může dosáhnout hranice 50 tisíc korun.

Aleš Dragoun
Diskuze (51)
Avatar - Ronault.
1. 6. 2012 23:13
Re: Čím horší čísla, tím líp....
Jak já, tak Mates, jezdíme tak, že se nesnažíme ostatním škodit, ale někdy se prostě stane, že někoho na chodníku ošplíchneš aniž bych chtěl. A v ten moment je v situaci třeba menšího města mít SPZ, která se nezapamatuje dobře. Pomsta je často dlouhotrvající a mít poškrábané auto, to fakt není nic příjemného.
1. 6. 2012 23:08
Ostatní změny budou mnohem horší...
Třeba povinnost dokončit přehlášení vozidla do 10-ti dní od koupě. Nestíháš? Neprošlo ti auto na STK? Smůla, pokuta minimálně 5, maximálně až 50 tisíc. Že auto nelze přihlásit bez STK, evidenčky? Nezajímá, zaplať. Koupě auta o víkendu, podpis smlouvy jen tak? Ani náhodou! Smlouva o prodeji auta bude muset mít ověřené podpisy. Zásadní zdražení přepisu auta snad na 1400 jestli si to dobře pamatuju, možná se bude poplatek platit nejen při přihlášení ale i při odhlášení. Zpřísnění depozitu, úředník dokonce bude mít právo kontrolovat kde auto skutečně je. A zvýšení naprosto všech ostatních poplatků, jako obvykle.
Ale tímto se nikdo chlubit nebude, veřejnosti se sdělí jen úžasná možnost koupě VIP značky...
1. 6. 2012 20:43
Re: ZNAČKY
u nas to stoji 331e za par .... :-)
1. 6. 2012 14:42
Re: Rešením je dražba
Dražba přes net typu Ebay nebo Akuro ti nic neříká? V době internetu bych v tom problém nevidel...
1. 6. 2012 14:09
Re: Čím horší čísla, tím líp....
V autě se snažím jezdit ohleduplně, když vidím kaluž, a lidi na chodníku, neřeším, jak je hluboká, máš pravdu, nepoznám, a proto vždycky přibrzdím, nebo se jí snažím vyhnout. Ale i ta nepříliš hluboká cáká a může ostříknout lidi na chodníku. Nicméně, říct lidem, které jsem ostříknul na chodníku, že jsem nepoznal, jak je hluboká kaluž,
to je poněkud blbý, nemyslíš?