Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault a Fiat: Dohoda o vývoji lehkých užitkových modelů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
Automobilky Renault a Fiat v oficiálním prohlášení potvrzují svou spolupráci na vývoji a výrobě lehkých užitkových vozů.

Ve světě lehkých užitkových automobilů se otevírá nová kapitola spolupráce. Na rozdíl od osobních automobilů zde kooperace mezi jinak konkurenčními automobilkami zdárně bují od sedmdesátých let dvacátého století.

K jejím průkopníkům lze zařadit automobilky Fiat a Citroën, které společně vyvinuly dodávkové modely, jejichž prodej pod svými značkami zahájily v roce 1974.

Od té doby se o náklady na vývoj a výrobu lehkých užitkových vozidel mezi sebou dělí prakticky všechny evropské automobilky, které se těmto modelům věnují, včetně Volkswagenu, jehož Crafter je společným dílem s Mercedes-Benzem. Jedinou výjimkou je prozatím evropský Ford se svou rozsáhlou rodinou Transitů.

Nejnovějším přírůstkem do rodiny dodávek, vyvíjených a vyráběných konkurenčními automobilkami, se mají stát lehké užitkové automobily značek Renault a Fiat.

V oficiální zprávě je uvedeno, že základem pro vozy obou značek bude platforma Renault. Samozřejmostí má být odlišný design, který bude odpovídat příslušné značce, ale s ohledem na dosavadní praxi mezi lehkými užitkovými vozidly můžeme počítat s tím, že rozdíly budou především v oblasti předních partií.

Výroba se má rozběhnout již ve druhém čtvrtletí roku 2016 v jednom z francouzských podniků automobilky Renault.

O velikosti a zařazení novinky v paletě modelů obou značek se automobilky oficiálně nezmiňují, ale s ohledem na blížící se konec Fiatu Scudo, vyvinutého a vyráběného ve spolupráci s koncernem PSA, lze počítat právě s uvedením jeho nástupce.

V případě Renaultu se pak může jednat o zcela nový model, který doplní současnou nabídku a zařadí se mezi Kangoo a Trafic.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
24. 7. 2014 13:48
Re: PROČ NE
Fiorino atd se vytábí v Turecku ve společném podniku
24. 7. 2014 13:42
Ducato
je taky v holportu s PSA
24. 7. 2014 13:41
Re: Scudo?
Docato je třída R.Master, VW Crafter, Ford Tranzit největší. je i váhově přes 3.5t!
Avatar - 1975ak
24. 7. 2014 11:06
Re: Scudo?
FIAT má auto ve velikosti Trafic jako DUCATO,, proč by si dělal další??? Končí Scudo a Fiorino, to jsou auta co byly dělaný s PSA
Avatar - WinDiesel
24. 7. 2014 10:45
Re: PROČ NE
Ale Frantíci teď vyrábějí pro Toyotu Pro-Ace společně s modely Jumpy a Expert. Tím se vytíží linka, když chybí Fiat.
Osobně vůbec nechápu proč Fiat opouští PSA a stěhuje se k Renaultu. Možná proto, že Peugeot a Citroën nechtěly/nemohly používat Fiatí motory ..........