Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Magnum: 20 let úspěchu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks v létě uspořádal sraz vozidel Renault Magnum, který oslavoval úspěchy tohoto modelu. Druhý říjnový víkend se má uskutečnit další podobná akce.

Ve dnech 2. a 3. července se v Magny-Cours v rámci Grand Prix Camions uskutečnilo setkání nákladních vozidel Renault Magnum. Jejich řidiči a příznivci si na akci pořádané automobilkou připomněli zisk titulu Kamion roku 1991 a zároveň i 20 let prodejních úspěchů modelové řady odlišující se svýcm designem i konstrukcí kabiny od všech svých konkurentů.

První událostí celé akce bylo setkání kamionů Magnum na akci nazvané Staň se součástí legendy, konané v průběhu francouzského poháru v závodech kamionů na okruhu Magny-Cours.

V rámci soutěže o nejkrásnější Renault Magnum byla vytvořena internetová stránka, na kterou mohli řidiči a majitelé vozidel posílat fotografie. Z nich bylo vybráno padesát nejlepších a jejich autoři byly pozvání, aby vystavili své vozidlo na akci.

Dva řidiči Renaultu Magnum získali ocenění Trofej výrobce pro ozdobený kamion a Cenu publika pro Magnum Route 66.

Dalším bodem programu bylo představení jednotlivých kamionů, kterého se ujala Florence Guichard, provozní marketingová ředitelka francouzské pobočky společnosti Renault Trucks. Ta představila každý vůz i s jeho řidičem nebo majitelem.

Součástí akce v Magny-Cours byla i přehlídka a výstava fotografií na ploše o rozloze 100 m2mapujících dvacetiletou historii Renaultu Magnum.

Atmosféru celého setkání přibližuje fotogalerie na facebook stránce Staň se součástí legendy - www.facebook.com/entrezdanslalegende.

Automobilka hodlá navázat na úspěch letního srazu Renaultů Magnum a další příležitostí pro setkání příznivců tohoto kamionu bude na okruhu v Le Mans ve dnech 8. a 9. října.

Renault Magnum

Renault Magnum se představil v roce 1990 a při své premiéře překvapil designem své kabiny i nabídkou prostoru pro řidiče. Kabina se zcela plochou podlahou v při svém uvedení nabízela na výšku 1,87 m a v současnosti mají řidiči Magnumu na výšku k dispozici více než 2,0 m.

Za návrhem původní podoby Renaultu Magnum z roku 1990 stojí Marcello Gandini. Tento designér v letech 1963 až 1980 pracoval pro studio Bertone a mezi jeho nejslavnější díla patří Lamborghini Miura, Countach a Diablo, Lancia Stratos, Fiat X1/9 nebo Citroën BX.

Mezi milníky modelové řady Magnum patří vedle let 1990 a 1991 i rok 1996, kdy bylo do nabídky pohonných jednotek zařazeno evropské provedení šestiválcového motoru Mack E 7 od americké firmy Mack Trucks, tehdejší pobočky společnosti Renault Trucks.

Mezi lety 1990 až 2000 byly některé verze modelu Magnum postupně opatřeny motory V8 Mack o výkonu 368 kW (500 k) až 412 kW (560 k).

V roce 1997 byly u modelu Magnum Intégral provedeny úpravy v oblasti pohonného ústrojí. Díky nim mohlo dojít k navýšení prostoru v kabině řidiče.

Nové provedení čelních partií Renaultu Magnum se představilo v roce 2001. V nabídce je několik různých provedení kabiny. Další úpravy kabiny se odehrály v roce 2008 a vnitřní výška prostoru pro řidiče se díky nim zvýšila na více než 2,0 m.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)