Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Renault Zoe již zná svou cenu (autosalonové video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (65)
Renault pokračuje v rozšiřování své nabídky elektromobilů a představuje malý kompaktní hatchback v sériovém provedení.

Renault Zoe Z.E.bylo jméno futuristického konceptu představeného na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2009. V následujícím roce se na autosalonu v Paříží představil koncept pětidveřového hatchbacku poháněného elektřinou a pojmenovaný opět Zoe, jen zkratka Z.E. již nebyla použita.

Právě tento koncept se stal základem pro sériový elektromobil představený na letošním autosalonu v Ženevě a tento model, resp. jeho jméno bylo předmětem soudního sporu, z nějž vyšel Renault jako vítěz. Díky tomu nese jméno Zoe i produkční verze.

Kompaktní pětidveřový hatchback se po designové stránce od konceptu z roku 2010 liší jen v detailech. Mírně upravena byla spodní část přední i zadního nárazníku, hlavní světlomety i koncové svítilny mají novou grafiku a nový design mají kola. Nejzásadnější změny postřehnutelné pouhým okem představují masivnější rámy dveří i víka zavazadlového prostoru.

Sériový Renault Zoe má karoserii dlouhou 4.084 mm, širokou 1730 mm a vysokou 1568 mm. Rozvor náprav má dlouhý 2588 mm, rozchod kol má vpředu 1506 mm a vzadu 1489 mm.

K pohonu Zoe slouží elektomotor s výkonem 65 kW (88 k) a točivým momentem 220 Nm.

Elektrickou energii dodávají lithium-iontové akumulátory s kapacitou 22 kWh. Čtyřmetrový hatchback je schopen dosáhnout maximální rychlosti 135 km/h a na jedno nabití ujede podle automobilky až 210 km, i když samotný Renault dodává, že v závislosti na podmínkách se může dojezd zkrátit na 150 nebo i 100 km.

Baterie lze u sériového Zoe stejně jako u konceptu dobíjet několika způsoby. První představuje běžnou domácí síť s 230 Volty a 16 Ampéry z níž se baterie dobijí za zhruba 9 hodin. Při využití nabíjecích stanic Chameleon se při 32 Ampérech dobijí za 1 hodinu a při 63 Ampérech za 30 minut. Poslední možností je výměnná stanice Quickdrop, v níž budou vybité baterie vyměněny za plné během tří minut.

I přes své kompaktní rozměry nabídne Zoe výbavu, která je většinou samozřejmostí u vozů vyšších tříd. Podobně jako například sedan Latitude je i tento elektromobil vybaven ionizátorem a osvěžovačem vzduchu zkombinovaným s klimatizací. Následuje senzor monitorující toxicitu vnějšího prostředí, který zabrání vniknutí výfukových a jiných škodlivých plynů do interiéru.

Jako první zástupce značky nabídne Zoe multimediální systém R-Link, jehož součástí je sedmipalcová barevná dotyková obrazovka umístěná na palubní desce. Systém bude možné ovládat i prostřednictvím tlačítek na volantu nebo hlasem.

Úvodní stránka systému umožní přístup do multimediálního prostředí, GPS TomTOm Live a R-Link Store. V okamžiku uvedení na trh má být k dispozici více než 50 aplikací. R-Link se přizpůsobí mobilnímu používání praktických a komunikačních aplikací, které dnes najdeme u Smartphone. Stáhnout si je bude možné přímo ve voze nebo na účet My Renault.

Ceny Renaultu Zoe pro francouzský trh začínají na částce 15.700 Euro včetně daně (zhruba 395.000,- Kč), ale na tuto cenu se vztahuje daňová pobídka ve výši 5.000 Euro.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (65)
Avatar - white label
9. 3. 2012 13:03
Re: Neo-avantgarda...
Jo, taaak..., to má logiku, která mi včera bohužel nedošla... :*) :-)
Avatar - woody-alien
9. 3. 2012 11:59
Re: Neo-avantgarda...
Tentokrát budu za blba já, protože jsem to myslel jinak. Pokusím se vysvětlit, náměstí s natěsno vedle sebe postavenými domy bývají (povětšinou, ovšem nic neplatí absolutně atd. ;-) ) starší a tudíž výrazně vzhlednější než nová moderní náměstí, na kterých daleko spíš najdeš budovy s průchoďákem kolem dokola. Jestliže to u vás musíš vzít kolem domu širokánským okruhem, pak existuje důvodný předpoklad, že je to náměstí vzhledné. Uffff. :-)
Avatar - Pekelná Micinka
9. 3. 2012 00:42
Re: Neo-avantgarda...
:-|
Avatar - white label
9. 3. 2012 00:32
Re: Neo-avantgarda...
Ale tak škaredé vůbec není, ještě jsi ho neviděl naživo a už ho předem odsuzuješ... ;-) >:-[]
Avatar - white label
9. 3. 2012 00:27
Re: Neo-avantgarda...
Aha, tak tohle zrovna není tento případ, to menší náměstí je tady už hezkých pár století..., samozřejmě, jako většinu náměstí u nás, jej nejvíc (a do značné míry nezvratně) zdevastovali "komanči" během své "zlaté" 40-ti leté éry... :no: 8-s