Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rhys Millen s Hyundai Genesis Coupé stanovil nový rekord na Pikes Peak

David Bureš
Diskuze (10)
Novozélandský pilot je dalším jezdcem, který na Pikes Peak vyjel za méně než 10 minut.

Rhys Millen překonal loňský rekord Nobuhira Tajimy v jízdě na Pikes Peak. Jezdec z Nového Zélandu na tuto slavnou horu vyjel za devět minut a 46,164 sekundy. Předchozí čas Tajimy tak překonal o více než pět sekund.

Millen jel za volantem speciálně upraveného Hyundai Genesis Coupe svého týmu Rhys Millen Racing (RMR).

Jeho stáj díky zkušenostem z minulých let dokázala vůz dále upravit, konstruktéři se zaměřili hlavně na to, aby Genesis Coupé poskytovalo více přítlaku a trakce. I díky tomu mohlo auto jet rychleji na částech tratě, kde byl na rozdíl od minulých let položen asfaltový povrch.

Oproti minulým létům dostal Genesis nový aerodynamický paket, aby vůz lépe seděl na vozovce během jízdy vysokou rychlostí. Ten zahrnuje přední i zadní spoiler a širší zadní blatníky. Lepší přilnavost zařídily pneumatiky Hankook F200 obuté na odlehčená kola HRE.

O pohon se staral vidlicový šestiválec z dílny Hyundai přeplňovaný turbodmychadlem Garrett GTX3582. Motor se tak chlubil výkonem 515 kW (700 k) a točivým momentem 948 Nm. Tuto sílu pomáhaly krotit brzdy s lepším chlazením. Odpružení pak bylo nastaveno dle jízdního stylu Rhyse Millena.

Vedle samotného automobilu vedly k překonání rekordu také zkušenosti pilota. „Mé zkušenosti na Pikes Peak z průběhu let mi umožnily ukrojit několik desetin sekundy prakticky z každé zatáčky,“ říká Millen.

David Bureš
Diskuze (10)
15. 8. 2012 06:52
Re: Kde je VWehrmacht....
A pod clanky mesicnich prodeju samozrejme :-)
14. 8. 2012 20:51
Re: Reklama
A od ameriky asfalt pod kolama. Za chvilku bude po rekordmanovi.
14. 8. 2012 19:12
Re: Kde je VWehrmacht....
Jo a nebo ten důraz na českou značku, ale je pravda, že to mně štve taky. Já jsem fanda asijských aut a tahle buy czech kampaň mi je ukradená. Pokud bych chtěl české respektive evropské auto, tak si koupím VW:-)
14. 8. 2012 18:39
Re: Kde je VWehrmacht....
aspon si mohli rýpnut do výslovnosti Hyundai :-)
Avatar - PeterLuk
14. 8. 2012 12:17
Gratulujem
Rhysovi gratulujem... :yes:
Dosť ma prekvapilo, že Tajima nedošiel, ale je to chyba techniky.