Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči o víkendu trávili na evropských dálnicích hodiny v dlouhých frontách

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Na evropských dálnicích se o víkendu tvořily dlouhé kolony. Přinášíme shrnutí míst, na kterých se řidičům žilo nejhůře.

Řidiči na evropských dálnicích mají za sebou pravděpodobně nejobtížnější víkend sezóny. Sobotní návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku si vyžádala uzavření části jedné z dopravních tepen mezi severem Evropy a Jadranem, což přetížilo všechny objízdné trasy. Řidiči na cestě k moři strávili hodiny v mnohakilometrových kolonách na dálnicích i na hraničních přechodech.

Kvůli Putinovi byl už v sobotu dopoledne uzavřen tunel Karavanky na rakousko-slovinské hranici. Spousta řidičů ale doufala, že ho projede ještě ráno před uzavřením a na rakouské dálnici A11 se tak před tunelem od sobotního brzkého rána tvořily dlouhé kolony.

Po uzavření mohli řidiči použít jako objízdnou trasu směr, kudy běžně jezdí do Chorvatska Češi - dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a přes hranice ve Spielfeldu. Druhou možností bylo najet na dálnici A2 a pokračovat do Itálie přes Udine a Gorizii nebo přes Terst.

Už dopoledne byly všechny objízdné trasy včetně italské přeplněné a problémy byly i na hraničních přechodech mezi Slovinskem a Chorvatskem. Na německé dálnici z Mnichova do Salcburku se jezdilo krokem a silný provoz byl na italském pobřeží a před Terstem. Na pyhrnské dálnici A9 museli cestovatelé čekat před řetězcem tunelů Klaus v Horních Rakousích ve směru do Slovinska.

Krokem se jezdilo na rakousko-slovinském přechodu Spielfeld-Šentilj a fronty byly i na trase na spojnici A4 Maribor-Ptuj ve směru do Chorvatska. Ředitelství slovinské policie se ale nechalo slyšet, že uzávěry během Putinovy návštěvy nezpůsobily větší než normálně očekávané zácpy.

Ještě v sobotu odpoledne ale trvala fronta na chorvatské mýtnici Lučko na výjezdu k Záhřebu. Trpěliví museli být řidiči i na dálnici A1 - magistrále vedoucí ze Záhřebu k moři a až do Dubrovníku, kde se v sobotu stejně jako loni v tuto dobu na úseku mezi dálničním uzlem Gospić a tunelem Sveti Rok fronta na Split protáhla na 29 kilometrů. Kolonu, i když menší, vytvořili vracející se rekreanti i v opačném směru.

Českým cestovatelům trasu na jih komplikovala v sobotu dopoledne i ucpaná dálnice D1, kterou dopoledne na Benešovsku zhruba na hodinu zcela uzavřela nehoda tří aut. Po 13:00 byl provoz plně obnoven.

Ani řidiči, kteří ale uposlechli naléhavých rad autoklubů v Německu a Rakousku a odložili cestu k moři na neděli, se nevyhnuli problémům. Dnešní situace na dálnicích byla oproti sobotě klidnější, ale na některých úsecích řidiči opět narazili na problémy. Po sobotní havárii nákladního vozu na tauernské dálnici A10 pokračovaly v dnes dopoledne odklízecí práce, kvůli nimž byl otevřen jen jeden pruh.

Na místě se vytvořila čtrnáctikilometrová kolona. Po poledni ale bylo možné druhý jízdní pruh zprovoznit a situace se téměř okamžitě vrátila do normálu, uvedl správce rakouských dálnic Asfinag.

Kolony v obou směrech byly v neděli také u tranzitního tunelu Karavanky, který byl po Putinově návštěvě znovu otevřen pro řidiče v sobotu kolem 19:00.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)