Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

75 % řidičů nikdy nekontroluje v autě olej. A co vy?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (113)
Výrobce motorových olejů Mobil 1 nechal provést výzkum, který přinesl zajímavé výsledky ohledně vědomostí řidičů o kontrole a použití oleje v automobilu.

Mobil 1 nechal zpracovat studii, která měla zjistit, jak jsou na tom řidiči ve Velké Britanii ohledně kontroly oleje ve svých automobilech a také jestli vůbec vědí k čemu je v motoru vozu olej.

Výsledky průzkumu, kterého se v prosinci roku 2011 zúčastnilo celkem 1.084 respondentů z Anglie, Walesu a Skotska, jsou poměrně tragické.

Podle výsledků údajně tři ze čtyř Britů nevědí, jak mají zkontrolovat stav oleje ve svém voze. Tito řidiči v podstatě motorový olej nijak nekontrolují a ve všem se spoléhají na servis.

Podle výzkumu 94 % britských řidičů neví, že používáním správného oleje mohou výrazně prodloužit životnost motoru svého vozu a zároveň dosáhnout jistého snížení spotřeby paliva. Téměř polovina účastníků výzkumu navíc nevěděla, k čemu je v motoru potřeba olej.

Nepřehlédněte: Čtyři rady pro správný výběr motorového oleje

Mobil 1 zadal výzkum s cílem získat informace o návycích britských řidičů v oblasti údržby motoru a nyní jeho výsledky využívá v rámci propagace svého oleje Mobil 1 ESP Formula 5W-30.

Rozhovor: Jeden olej pro všechny je vražda

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (113)
25. 5. 2012 15:24
Re: Také studené starty.
zalezi na rozmeru bloku motoru a na tom, kolik tam mas vody.
litina rozvadi teplo hur jak hlinik a opravdu velky hlinikovy sestivalec se ti klidne tech 15 minut prohriva. 60 tam mas raz dva, ale na tech 90 uz to neleze a neleze.
Nevim jak se zachova benzinovy osmi nebo dvanactivalec, ale predpokladam, ze tam to bude pres ctvrt hodiny a 20km. Teda pokud na to neslapes, coz bys samozrejme nemel, ani u toho dieselu. O benzinu ani nemluvim 8-s
25. 5. 2012 15:18
Re: .
:-) tuning. Tez jsem vlastnil jednoho takoveho mergla, ktery se rozhodl vypoustet olej prubezne, asi tak 4 litry za rok.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
24. 5. 2012 16:37
Re: Také studené starty.
Zas nepřeháněj, 15km je i u nafty strop, kdy je olej akorát.
24. 5. 2012 14:36
Re: olej kontroluju a dolevam
Tak může se stát, ale je to pešek-člověk tomu dělá pomyšlení a stejně zrada. U mě maj auta trochu smůlu a "marodění" maj zakázaný. 2x za rok olej a 1x servis-jinak jsem nahranej-holt jsou obě v provozu každý den a musí jezdit ať se jim to líbí nebo ne >:-[] a ani jedno se s ročním nájezdem pod 30tkm nedostane ;-\
24. 5. 2012 14:16
Re: olej kontroluju a dolevam
zni to blbe, ale kvuli konstrukcni vade. U Porsche jsou mimoradne debilne resene loziska pomocne hridele rozvodu, ktere se nejlepe kontroluji, jak je motor venku. Zaroven se tak lip meni olej v automatu, takze to bylo jedno s druhym.