Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed Budii: Autonomní elektromobil na bázi BMW i3

Michal Fokt
Diskuze (0)
Švýcarský Rinspeed letos na domácí výstavě představí projekt elektroauta s automatickým řízením, postaveného s využitím techniky mnichovského i3.

Konzultační firma Rinspeed patří se svými koncepty ke koloritu ženevského autosalonu, byť ty nejambicióznější a nejšílenější kreace už jsme zřejmě viděli a v poslední době se společnost zaměřuje spíše na hi-tech speciality, než na působivý design a odvážné nápady. V poslední době se hodně mluví o technice automatického řízení a právě to je téma, kterému se věnuje i Rinspeed Budii, jak se jmenuje letošní kreace.

Jedná se vlastně o modifikované BMW i3 - dostalo pozměněné panely karoserie a zcela nový interiér s dotykovým tabletem s infotainmentem firmy Harman, jehož nejzajímavější součástí je však robotická ruka, na níž je umístěn volant, jenž může díky ní být k dispozici oběma pasažérům, pokud by o to měli zájem. Není to ovšem nutné a volant může být "uklizen", protože vůz řídí vyspělá elektronika. Ta nejen že se stará, aby byla posádka v bezpečí dopravena do cíle, ale taká se učí a přizpůsobuje některé procesy zvykům majitele, respektive posádky a usnadňuje tak komunikaci.

Budii jezdí na 19" kolech Borbet a využívá vzduchový podvozek s rozsahem nastavení 100 mm. Dá se s ním vyjet i do terénu, na střeše je umístěno laserové měřící zařízení TrackView, které mapuje terén a samočinně upravuje světlost elektroauta. Poslední specialitou jsou dvě minivozítka, umístěná v zádi vozu.

Michal Fokt
Diskuze (0)