Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ROAR: Budoucnost svozu odpadu podle Volvo Group

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Projekt ROAR je zaměřen na vývoj robotů, které můžeme v poměrně blízké budoucnosti potkávat na ulicích jako podporu vozidel na sběr komunálního odpadu.

Za projektem ROAR (RObot Autonomous Refuse) si máme představit robota, který tiše a nenápadně doprovází moderní popelářský vůz v ulicích měst. Tento robot má přivážet a vysypávat popelnice i kontejnery do útrob vozidla a následně je prázdné vracet na jejich původní místo.

Na vývoji tohoto robota spolupracuje Volvo Group se švédskou společností Renova AB, specializující se na recyklaci a likvidaci odpadu. Dalším partnery jsou Technologická univerzita Chalmers v Göteborgu, univerzita Mälardalen se sídlem ve Västerås a Pennsylvania State University ze Spojených států.

V první jmenované univerzitě se pracuje na kompletním operačním systému, zatímco ve druhé je vyvíjen samotný robot a ve Spojených státech vznikají komunikační systémy a ovládací panel, jehož prostřednictvím má mít řidič popelářského vozu možnost ovládat roboty.

Výsledek společného vývoje projektu ROAR se má představit v červnu roku 2016. Následně má být spuštěn testovací program, do nějž budou zapojena popelářská vozidla značky Volvo ve službách společnosti Renova AB.

Cílem projektu ROAR je ukázat, jak můžeme ve velmi blízké budoucnost využít inteligentních strojů v nejrůznějších službách. Sběr komunálního odpadu má být pouze jedním příkladem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
29. 9. 2015 09:26
Držim palce
Jsem zvědavej, jak se poperou s takovejma drobnostma, jako je třeba žehlící prkno opřené o ten kontejner. Vánoční stromeček atd. Není to vůbec snadná manipulační úloha a i když se na tu popelnici nalepí orientační body, bude to složité.