Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce 102EX: Elektrický projekt potvrzen

David Bureš
Diskuze (3)
Je elektrický pohon vhodný i pro luxusní sedany typu Rolls-Royce Phantom?

Britská automobilka Rolls-Royce představí na letošním ženevském autosalonu koncept 102EX, což je experimentální elektromobil postavený na základech sedanu Phantom.

Automobilka zdůrazňuje, že zatím neplánuje elektromobil sériově vyrábět. O tom, zda je elektrický pohon vhodný i pro použití v superluxusních sedanech, totiž rozhodnou sami zákazníci.

Studie 102EX, označovaná také jako Phantom Experimental Electric, bude během letošního roku představena v rámci světového turné zákazníkům v Evropě, Severní Americe a na Středním východě.

Názory a reakce stávajících majitelů automobilů Rolls-Royce na koncept 102EX ovlivní jeho případnou sériovou podobu. Automobilka si chce být rovněž jista, že bude elektrický Rolls-Royce srovnatelný s jeho benzinovými bratry. Musí být tedy stejně kvalitně postaven a luxusně vybaven, tak jak se od typického Rolls-Royce očekává.

V rámci příprav na odhalení studie 102EX byly spuštěny webové stránky www.electricluxury.com, na kterých mohou zákazníci a fanoušci britské značky diskutovat o tom, zda by měl Rolls-Royce luxusní elektromobil sériově vyrábět.

Kompletní technická data konceptu 102EX budou zveřejněna 1. března 2011 na autosalonu v Ženevě.

Rolls-Royce Phantom má pod kapotou uložený motor 6,75 V12 o výkonu 338 kW. Vedle standardního sedanu je prodávána i prodloužená verze, delší o 25 cm, třídveřové Coupé a kabriolet Drophead Coupé.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - ManInBlack
21. 2. 2011 10:52
Spíše ano
Mám rád velký benzínový motory, to říkám narovinu, ale na druhou stranu když se vezme v potaz použití RR jakožto reprezentativního vozu, tak si myslím, že to musí být úchvatný, když kolem člověka projede auto o velikosti a váze menšího asteroidu v naprostém tichu. Ale spíš než čistě EV bych byl pro hybrid. Je to použitelnější v provozu. Ono tlačit Rollse k zásuvce po městě určitě není zrovna důstojné majitele a vzhledem k váze auta to nebude ani žádná sranda :P
20. 2. 2011 15:17
Re: Určitě ano
Rolls-Royce sa už dosnažil .... a ako samostatná značka skončil ...

Vzhľadom na to, že zákazníci tejto značky sú necitliví na cenu a citliví na image, tak je jasné, že to je pre firmu dobrá cesta. Málokde sa budú zamýšľať nad tým koľko bude elektromobil stáť tak málo ako u nich ....

Je len samozrejmé, že samostatný vývoj je pri takej malej výrobe nezmysel a prevezme sa niečo upravené od materskej firmy .....
Avatar - delphino
20. 2. 2011 09:21
Určitě ano
Rolls-Royce získal svou pověst právě díky tomu, že se snažil být napřed a používat to nejlepší a nejnovější, co technologie nabízely. Měli by v tom pokračovat a ne najednou se držet jen toho starého a zažitého.
Samozřejmě to použít tak, aby byl zachován výkon a dojezd což asi zvedne váhu auta aspoň na 3 tuny, ale to majitelům tolik vadit nebude.