Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce oficiálně: Naše SUV se bude jmenovat...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská automobilka Rolls-Royce oficiálně potvrdila, že její nový model, s nímž se zařadí mezi výrobce crossoverů a SUV, si i v sériovém provedením ponechá jméno největšího nalezeného diamantu, jímž byl označen jeho vývojový projekt.

Rolls-Royce v souvislosti s potvrzením použití jména Cullinan i pro sériový model připomíná, že před třemi lety na stránkách The Financial Times oznámil světu, že vytvoří zcela nový model s vysokou karoserií, který má změnit luxusní cestování tím, že umožní i jízdu mimo zpevněné vozovky.

V následujících letech se objevovaly více či méně spolehlivé informace o tom, jak vývoj pokračuje a samotná automobilka čas od času uvolnila informace o postupu prací na projektu s označením Cullinan.

Nyní je vývoj téměř u konce a má za sebou i náročné testování v afrických pouštích a rovněž výlety za polárním kruhem. Samotnému odhalení podoby i technických dat nyní předchází oficiální potvrzení jména sériového provedení, jímž se rozšíří nabídka značky o zcela novou modelovou řadu.

Rolls-Royce si jméno Cullinan pro svůj nový model vypůjčil od největšího diamantu. Ten byl nalezen 26. ledna roku 1905 v Jižní Africe a byl pojmenován podle majitele lomu, jímž byl Sir Thomas Cullinan. Diamant o hmotnosti 621,35 g byl únoru roku 1908 rozřezán a zbroušen na devět menších diamantů, pojmenovaných Cullinan I až IX.

Novinka značky Rolls-Royce bude (stejně jako osmá generace Phantomu) využívat hliníkovou modulární platformu, kterou výrobce příznačně označuje jako „architekturu luxusu“. I když se o Cullinan očekává velký zájem, v hierarchii automobilky zůstane Phantom i pro příští roky vlajkovou lodí.

Pod kapotou modelu Cullinan má pracovat totožný motor jako u vlajkové lodi značky, tedy 6,75litrový dvanáctiválec s dvojicí turbodmychadel. Připomeňme, že pod kapotou Phantomu poskytuje výkon 420 kW a točivý moment 900 N.m. To znamená akceleraci z klidu na stovku 5,3 sekundy, prodloužené verzi to pak trvá o desetinku déle.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)