Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Silver Ghost Collection bude stylovou vzpomínkou na slavnou minulost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská automobilka Rolls-Royce připravuje výjimečnou edici modelu Ghost, jejímž prostřednictvím chce připomenout úspěch, kterého v roce 1907 dosáhl první nositel slavného jména Silver Ghost.

Rolls-Royce se sice v současnosti věnuje prezentaci nové generace své vlajkové lodi v podobě modelu Phantom a připravuje se na premiéru svého prvního sériového SUV pod jménem Cullinan, ale nezapomíná ani na svou „nejmenší“ modelovou řadu Ghost.

Zároveň s budoucností a přítomností žije tradiční britská značka i svou minulostí a jednu z neslavnějších kapitol ze své historie se rozhodla připomenout prostřednictvím právě připravované limitované série pětatřiceti vozů Rolls-Royce Silver Ghost Collection.

Novinka již svým označením odhaluje, že má být stylovou vzpomínkou na model 40/50 h.p., resp. jeho neslavnějšího zástupce v podobě vozu s číslem podvozku 60551 a proslulou registrační značkou AX 201. Právě ten se v prvním desetiletí dvacátého století jako první honosil označením Silver Ghost.

Za toto pojmenování vděčil dílem své otevřené karoserii s hliníkovým lakem, postříbřeným kováním a dílem tichému a klidnému běhu motoru. Automobil se sedadly čalouněnými zelenou kůží je dodnes nejen pro obdivovatele značky Rolls-Royce doslova jejím synonymem.

Důvodem je samozřejmě jeho nezaměnitelný vzhled a rovněž výkon, kterého dosáhl v roce 1907, když absolvoval Skotskou soutěž spolehlivosti a ujel 23.127 km bez jediné závady, což byl nejen na tehdejší dobu úžasný výkon.

Rolls-Royce Silver Ghost Collection na svého slavného jmenovce hodlá odkazovat právě finální povrchovou úpravou svého exteriéru i provedením interiéru.

Karoserie vozu se díky tomu bude pyšnit stříbrným lakem Cassiopeia Silver, který budou doplňovat ručně malované linky, jejichž aplikace má trvat až osm hodin. K poznávacím znamením této edice pak má patřit i lesklá černá mřížka chladiče nebo leštěné disky kol s nápisem „Silver Ghost Since 1907“. Interiér vozů z limitované edice bude zdobit čalounění kůží v zeleném odstínu Forest Green, v kombinaci s prvky ve stříbrné barvě.

Rolls-Royce v letošním roce vedle série Silver Ghost Collection uvede i lehce omlazený „standardní“ model Ghost s upraveným designem masky chladiče, dvojicí nových provedení 21palcových kol a zdokonaleným odhlučněním prostoru pro cestující.

Zcela nový pak má být multimediální systém v modelu Ghost, který má reagovat i přirozenou řeč a ne jen na předem určené příkazy. Navigace pak má ve 32 zemích světa poskytovat informace o provozu v reálném čase.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)