Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Viewing Suite: Superluxusní křesla pro Cullinan majitele rozmazlí

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Rolls-Royce finišuje vývoj SUV Cullinan a odhaluje technické vychytávky. Je libo výsuvné sedačky z kufru? Žádný problém...

Ani taková prestižní značka, jakou britský Rolls-Royce bezesporu je, si nemůže nechat ujít kategorii SUV. Je to prostě móda a tradicionalisté nenadělají vůbec nic. Ovšem ostrovní aristokratické dvojité R hodlá svůj nový model Cullinan pojmout po svém. Nechce mít jen tak ledajaké SUV, crossover... Kdepak! V Goodwoodu přece nepracují žádní dělníci a montéři, ale špičkoví řemeslníci a umělci.

Sedadla Viewing Suite, která Rolls-Royce aktuálně odhaluje, neváhá pojmenovat rovnou výrazem „křesla“. Zapomeňte na měkké polstrování předválečných evropských i amerických limuzín, které připomínalo domácí gauče, natožpak rozměrné sedačky podstatně velkých vozů z Francie včetně těch vpředu. Tady půjde o jinou úroveň komfortu a také trochu jiný účel. Křesla jsou vyvinuta a navržena přímo v továrně a stanou se součástí individualizačního programu Bespoke. Takže ve standardu je určitě zájemci nedostanou, ale každý rolls-royce je přece originálem!

Dvojice sedadel čalouněných, jak jinak, nejjemnější kůží a obrácených proti směru jízdy se spolu s koktejlovým stolkem vysune a vyklopí ze zavazadlového prostoru, samozřejmě automaticky po stisku tlačítka. Patřičně movití majitelé pak mohou sledovat dění okolo takřka z pohodlí svého auta, kochat se krajinou a večerní oblohou, dívat na sportování svých ratolestí na školním hřišti... Při pikniku v přírodě včetně nezbytného čaje o páté také jistě přijdou vhod.

„Od okamžiku, kdy jsme začali o modelu Cullinan uvažovat, jsme se zaměřili na skutečně autentický zážitek z luxusu ve stylu Rolls-Royce, který zákazníky nepřestane překvapovat a hýčkat,“ komentuje Torsten Müller-Ötvös, výkonný ředitel Rolls-Royce. „Krása křesel Viewing Suite spočívá v tom, jak přirozeně se zaměřují na ty nejmenší detaily, používají nejlepší kůži, barvou ladící s interiérem, přitom jsou jako celek působivým kusem nábytku, který si mohou zákazníci s sebou vzít na nejvzdálenější místa. Vše ukazuje na rozsáhlé zkušenosti konstruktérů a řemeslníků Rolls-Royce, stejně jako na rozmanité možnosti programu Bespoke. Je to zkrátka krásný kus nábytku a také křesla s nejlepším výhledem.“ Tradiční britská automobilka ve vlastnictví BMW, která za více než 110 let existence získala patřičný věhlas, ví moc dobře, co její klientela žádá a umí si ji patřičně rozmazlit.

Rolls-Royce si jméno Cullinan pro svůj nejnovější model, první sériový do lehkého terénu s vysokou karoserií, vypůjčil od největšího diamantu. Ten se podařilo nalézt 26. ledna roku 1905 v Jižní Africe a pro jméno nemuseli jít tenkrát daleko, majitelem lomu byl Sir Thomas Cullinan. Drahokam o hmotnosti 621,35 gramů o tři léta později v únoru rozřezali a zbrousili na devět menších, všechny kusy navíc dostaly ještě do vínku římské číslice.

Již déle než měsíc je jasné, že kódový název projektu zůstane i produkčnímu vozu. Pod kapotou má pracovat totožný motor jako u vlajkové lodi značky, tedy Phantomu VIII, konkrétně vidlicový dvanáctiválec typického objemu 6,75 l s dvojicí turbodmychadel. Připomeňme, že pod kapotou nejnovějšího vydání limuzíny poskytuje výkon 420 kW a točivý moment 900 N.m. Také hliníková platforma pro superluxusní SUV má totožný původ.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - salamoon
23. 2. 2018 21:47
tak urcite...
...tie 2 slabo calunene lopariky budu urcite sediacich rozmazlovat.... >:D
najlacnejsie rybarske kreslo vyzera byt pohodlnejsie ako toto... 8-s
23. 2. 2018 11:16
nápad výborný, prevedenie slabé
sám som bol autom tisíckrát na miestach s krásnym výhľadom, kde by som to privítal, len zastaviť a s koktailom v ruke čumieť na more. Ale v lete sedieť na tej koži akokoľvek kvalitnej nič moc. Aj dizajnovo sa mi to nepáči, bežný priemer prémie, by sa mi tam hodilo skôr drevo prípadne príjemnejší poťah.