Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce v Londýně slavil 100 let

Diskuze (2)
Stovka Rolls-Royců se shromáždila u příležitosti stého výročí slavné sošky Spirit of Ecstasy.

Automobilka Rolls-Royce jako taková vznikla už před 105 lety, v roce 1906, fakticky funguje dokonce o dva roky déle. Tradičním znakem Rolls-Royců je ale chromovaná soška Spirit of Ecstasy umístěná na vrcholu chladiče, a právě ona letos slaví 100 let od okamžiku, kdy se poprvé objevila na modelu Silver Ghost.

Pro samotnou automobilku, ale i oficiální Rolls-Royce Enthusiasts Club, je toto výročí velkou událostí. Společnými silami proto uspořádaly připomínkovou akci v ulicích Londýna. Spanilé jízdy se zúčastnilo přesně 100 vozů. Nechyběl samozřejmě Silver Ghost, nejslavnější období automobilky zastupovaly vozy Silver Cloud a Silver Shadow a jako zástupce moderny automobilka vyslala Phantom i nový Ghost.

Trasa jízdy vedla kolem známých pamětihodností Londýna i kolem míst významných pro automobilku. Mimo jiné kolem rodného domu spoluzakladatele Charlese Rollse na Hill Street ve čtvrti Mayfair, ateliéru v Brompton Road, kde sochař Charles Sykes navrhl sošku Spirit of Ecstasy, a také kolem současného sídla automobilky na Berkeley Square.

Historii vzniku sošky Spirit of Ecstasy a kořenům samotné automobilky jsme se podrobně věnovali v sekci Veterán.auto.cz.

Diskuze (2)
Avatar - DaewooMaster
10. 2. 2011 14:10
Re: Teprv 100 let
Nezmiňoval bych zrovna Škodu, která si trapně počítá do své historie historii úplně jiné firmy (Laurin & Klement). Snadno lze zjistit, že první automobil s logem Škoda vznikl teprve před 83 lety (1928), přičemž s přivřením obou očí lze za počátek automobilové historie Škodovky počítat rok 1925, tedy do skutečných oslav stovky ji ještě minimálně 4 roky chybí...
9. 2. 2011 13:19
Teprv 100 let
Škoda už má dávno oslavy za sebou, a VW se jich doufám nedožije.