Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rossi vs. Marquez: Ostrý souboj dvou generací v MotoGP (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Velká cena Argentiny silničních motocyklů přinesla v předposledním kole třídy MotoGP rozuzlení. Dva největší favorité, Valentino Rossi a Marc Marquez, se srazili. Šťastnější byl Ital, který nespadl a vyhrál. Španěl se poroučel k zemi a vzdal.

Valentino Rossi před letošní sezónou prohlašoval, že zaútočí na desátý titul mistra světa. Těm, kdo mu nevěřili, dal ráznou odpověď: na triumfy po třetím odjetém závodě vede před Marcem Marquezem 2 : 1. Jeho fanoušci se radují, hubená léta s Ducati jsou zapomenuta. Na okruhu Termas de Rio Hondo triumfoval doslova profesorskou jízdou (přezdívka The Doctor je mimochodem umělá, vytvořil mu ji kdysi tým jako marketingový nástroj).

Valentinova prozřetelnost se ukázala již při volbě pneumatik, o zkušenostech nemluvě. Vybral si extra tvrdou zadní gumu, kdežto Marquez "jenom" tvrdou. První volba se v závodním tempu projevila jako lepší. Španěl sice vedl s více než čtyřsekundovým náskokem, ale devítinásobný šampion se prokousal polem přes obě Ducati i jinak fantastického Cala Crutchlowa (Honda týmu LCR Lucia Cecchinella) a začal jej stíhat. Kolo od kola jej viditelně stahoval, až byl tři kola před koncem v přímém kontaktu. Nespěchal, čekal, věděl že na Marqueze má.

Vyvrcholení přišlo okruh a půl před šachovnicovým praporkem. Rossi se dostal před svého soka, ale ten mu chtěl za každou cenu předjetí vrátit. V zatáčce došlo k drobnému kontaktu, Marquezovo přední kolo škrtlo o pravé koleno Rossiho, oba se zavlnili, ale ještě to ustáli. Ital se na výjezdu lehce ohlédl doprava, jak na tom Marquez je. Na krátké rovince zůstal skoro o celou motorku vpředu a chystal se yamahu nasměrovat do následující zatáčky, Španěl mu do už lehce nakloněné zadní pneumatiky ťukl a šel okamžitě k zemi. Mohl se vztekat jak chtěl, byl až příliš agresivní a to se mu vymstilo. Jeho honda byla nepoužitelná, na zdraví ovšem žádnou újmu neutrpěl.

Rossi se po závodě Marquezovi omluvil, přestože nemusel... Od šampiona šampionů to bylo velmi slušné gesto. Marc prostě boj neustál, jeho manévr byl dosti bezohledný a hloupý. Vale ho vyškolil, doslova si ho „dal k pozdnímu obědu“. Přitom se nejdříve musel naučit jezdit stejným stylem s extrémními náklony, aby mu stačil. Jenže letos má našlápnuto opravdu dobře. Po třech závodech vede celkovou klasifikaci MotoGP s 66 body, zatímco obhájce titulu jich má o 30 méně a je až pátý. Na konci roku mu ty body mohou zatraceně chybět... Jistě, šest závodů za sebou vyhrát pro něj není problém, Rossi dojede vždycky za ním a bude srovnáno. Ale psychická výhoda je v tuto chvíli na straně muže se startovním číslem 46.

Navíc Rossi dosáhl neuvěřitelného 110. vítězství v kariéře. Na legendárního Agostiniho už mu jich chybí pouhých dvanáct a u Yamahy zůstane jistě minimálně i příští rok. Mimochodem, Marquez nasbíral ve všech třídách zatím 46 vítězství! Pochopitelně nejezdí dvacátou sezónu jako jeho soupeř, debutoval teprve v roce 2008 a od té doby stihl vybojovat čtyři mistrovské tituly.

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Avatar - praděda7
24. 4. 2015 12:25
Re: Pěkná blbost
Nevím, na který závod ses díval ty, ale na tom mým je to jasná chyba MM. Na výjezdu z a při nájezdu do další zatáčky pokládal bike, ale neměl kam, protože tam bylo zadní kolo VR, který ještě bike nepokládal, protože nemusel. MM byl zbrklý anebo chtěl VR úmyslně srazit a doplatil na to. Asi už odvykl tomu, že ho taky může někdo ještě předjet. Bude si muset ta zpětná předjetí znovu natrénovat. :-!
Avatar - TeeJay
24. 4. 2015 10:30
Re: Pěkná blbost
Odpusť si ty nejapné řeči a podívej se raději na to video. Na motorkách jsem se něco najezdil, tak mi nevykládej, že to, co se píše v článku, je pravda. 8-s

Na druhou stranu naprosto chápu ty :yes: pro Rossiho, je to stejné, jako svého času všeobecný jásot celého světa v případě Schumachera, když v Monaku vjel do tunelu jako čtyřkolka a z tunelu jako tříkolka. Když někdo moc vyhrává, je to nuda v jakémkoli sportu a v jakýchkoli barvách. Teď to bude alespoň dramatičtější. Marquez beztak zase vyhraje, jen to nebude tak jednoznačné jako vloni.
Avatar - TeeJay
24. 4. 2015 10:29
Re: Pěkná blbost
Však také říkám, že to nebyl úmysl, ale jak můžeš viděl, MM už "ležel", takže ve chvíli, kdy mu VR to přední kolo "přišlápl", s tím nemohl už nic dělat. Jiným slovy MM nečekal, že bude Vale tak pomalý.
Avatar - Covenant
22. 4. 2015 14:00
Re: Pěkná blbost
Ty jsi tak zarytý a zaslepený fanoušek všeho co se týká Hondy, že budeš obhajovat i jasnou chybu Marqueze ...úplně mi tím tu značku protivíš :-!
Avatar - praděda7
21. 4. 2015 13:07
Re: Pěkná blbost
Ale no tak....tady přece není o čem diskutovat. V momentě kontaktu byl Rossiho bike o 3/4 délky před MM. A ten kdo je vpředu kontroluje výběr dráhy zatím co ten, co následuje, se přizpůsobuje. :-!