Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab 9-3 Sport Sedan: Připraven ke startu

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Právě v těchto dnech se začíná v České republice prodávat nový Saab 9-3 Sport Sedan. Pro automobilku Saab znamená 9-3 Sport Sedan začátek rozsáhlé modelové obměny, která by měla přinést několik nových automobilů.

Právě v těchto dnech se začíná v České republice prodávat nový Saab 9-3 Sport Sedan. Pro automobilku Saab znamená 9-3 Sport Sedan začátek rozsáhlé modelové obměny, která by měla přinést několik nových automobilů. Pro zákazníky to znamená zase o něco složitější volbu při rozhodování o koupi nového sportovně-luxusního sedanu.

Silueta nové karosérie připomínající kupé, s výrazným sklonem předního a zadního skla a krátkým přesahem přídě i zádě vozu, vyjadřuje dynamický, sportovní charakter, který bude jistě zdatným konkurentem zavedeným typům v dané třídě (BMW 3, Mercedes C, Volvo S60).

Nový model nabízí k výběru tři nové, celohliníkové, přeplňované zážehové motory o objemu 2,0 l s výkonem od 110 kW (150 k) do 155 kW (210 k) a turbodiesel o objemu 2,2 l s výkonem 92 kW (125 k). Motory Saabu 9-3 jsou vyspělé pohonné jednotky využívající velkých zkušeností automobilky s přeplňovanými agregáty. Zajímavá je strategie označování jednotlivých variant motorů, protože ač všechny mají stejný zdvihový objem 1998 cm3, nejslabší provedení nese obchodní označení 1.8t (různých výkonů bylo dosaženo mj. použitím různých turbodmychadel, vačkových hřídelí a elektroniky). Výkon motoru je přenášen na přední kola přes pěti resp. šestistupňovou (na přání) manuální převodovku nebo pětistupňovou automatickou převodovku s ruční volbou Saab Sentronic nebo (na přání) s ovládáním na volantu. Sportovní ambice Saabu 9-3 potvrzuje i fakt, že všechny benzínové devěttrojky s manuální převodovkou zrychlují na 100 km/h pod 10 s a maximálně jedou alespoň 210 km/h.

K dispozici jsou tři úrovně výbavy: Linear, Arc a Vector, navíc ještě vysoce výkonná varianta Aero (v prodeji na počátku roku 2003).

Nejlevnější Saab 9-3 Sport Sedan s motorem 1.8t pořídíte za 919.000,- Kč, přičemž v základní výbavě naleznete všechny v současnosti dostupné bezpečnostní a elektronické systémy, klimatizaci či kompletní elektrickou výbavu v interiéru. Za příplatky je možné vůz dovybavit třeba bi-xenonovými světlomety (35.000,- Kč), koženým čalouněním interiéru (55.000,- Kč) nebo tempomatem (17.000,- Kč). Za stejnou cenu je k mání také turbodiesel 2.2 TiD, se kterým Saab zrychlí na 100 km/h za 11 s a jede až 200 km/h.

Ondřej Láník
Diskuze (0)