Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab: Americký dovozce pozastavil záruku na nové vozy

Aleš Jungmann
Diskuze (30)
Dovozce Saabu ukončil záruční podporu pro všechny své automobily v Severní Americe.

Řekl to v prohlášení, které zveřejnil Automotive News. Na dobu neurčitou je po pondělním rozhodnutí švédského soudu vyhlásit bankrot pozastaveno poskytování záruky k novým vozům, případní zájemci ve vozech servisní knížku nenajdou a musí vozy kupovat tak jak leží a běží.

Saab Cars North America také pozastavil provádění a uznávání všech reklamací, vlastníci vozů by si měli schovávat účtenky či listiny spojené s opravou jejich vozu. Saab hodlá vzniklou situaci dále řešit v průběhu několika příštích dní, dealeři jsou však podle svých slov připraveni na nejhorší a s proplácením servisních úkonu už tak spíše nepočítají.

Situaci v České Republice zjišťujeme, prozatím nebylo oficiálně vydané žádné stanovisko. K prodeji je u nás u dealerů připravena řádově desítka nových vozů z modelové řady 9-5.

Aleš Jungmann
Diskuze (30)
Avatar - Milcek
22. 12. 2011 13:34
Záruka v ČR
Pokud jste koupili vůz v ČR nebo v SK u autorizovaného prodejce, tak záruka včetně 3 leté prodloužené zůstává beze změny, konečného zákazníka na stávající vozy se tedy krach automobilky nedotkne.

Paradoxně budou ND spíše rychleji, protože Saab Parts AB je samostatná výdělečná jednotka. V tuto chvíli se v případě nové 9-5 jedná o dobrý kup. Záruka bude platit a máte velký kus auta za výhodnou cenu.
22. 12. 2011 13:13
Re: Zaruka v SK a CR
Ak je kupujucim spotrebitel (FO), predavajuci zodpoveda zo zakona, nijaka dohoda s vyrobcom. Ak je kupujucim podnikatel, zakon zaruku neuklada, preto maju vsetky znacky vseobecne zarucne podmienky, ktore predstavuju zmluvnu zaruku. Cize iba tento pripad mozno oznacit tvojim "po dohode s vyrobcem".
22. 12. 2011 13:08
Re: záruka
Pre spotrebitelov ano. Pre podnikatelov nie, tam je zaruka v podstate dobra vola predavajuceho, zakon nijaku neuklada. V realnom zivote by ale predajca, ktory by neposkytoval nijaku zaruku, asi dlho nepredaval :-)
Americanom sa niet co divit, to je kapitalizmus v praxi. Kto z nas by ako predajca poskytoval zaruku, ak by vedel, ze vyrobca/dovozca mu naklady nikdy nepreplati?
Avatar - FISHkaa
22. 12. 2011 10:11
záruka
Mám pocit, že v ČR (na rozdíl od USA) je 24měsíců záruky zákonně povinných - záruku poskytuje prodejce/dealer. Tj. záruku při prodeji poskytnout musí, to jak si to vyřeší s importérem/výrobcem mi je šumák ;-)
Avatar - Bristol
21. 12. 2011 23:24
9-4X
[odkaz]

no prostě nádhera...škoda ho...hamba GM... :no: :no: :no: :no: