Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab údajně koupí indická automobilka Mahindra

David Bureš
Diskuze (9)
Indický výrobce Mahindra & Mahindra projevil o švédskou automobilku Saab zájem už v minulosti.

Problémová automobilka Saab bude mít zanedlouho nového majitele. Její současný vlastník, firma National Electric Vehicle Sweden (NEVS), potvrdil, že většinový podíl v této společnosti koupí výrobce aut z Asie. Podle zdrojů serveru SaabsUnited se novým majitelem NEVSu stane indická Mahindra & Mahindra.

NEVS zatím zprávu o možném novém majiteli nekomentoval. Z prohlášení firmy NEVS vyplývá, že jí nový vlastník nabídl pět milionů eur měsíčně na prozatímní financování provozu Saabu. Samotný nákup většinového podílu v NEVSu má proběhnout na začátku příštího roku. Současný vlastník Saabu, společnost NEVS, je majetkem čínského podnikatele Kaie Johana Jianga, který má rovněž švédské občanství.

Saab se dostal do problémů opět letos, a to po obnovení výroby sedanu 9-3 a představení jeho elektrické verze. V srpnu NEVS požádal švédský soud o krátkodobou ochranu před věřiteli, aby mohl dokončit jednání o svém financování.

Již předtím Saab kvůli nedostatku financí opět přerušil výrobu, vybraní dodavatelé se následně snažili z automobilky vymoci peníze, které jim firma dluží. NEVS finanční potíže vysvětlil tím, že nedostal slibovanou finanční injekci od Qingbo Investment Co, která je jeho akcionářem.

Mahindra se o Saab zajímala již v minulosti, naposledy letos v létě, když opět vyšly najevo jeho finanční problémy. Indický výrobce osobních i užitkových aut a vlastník jihokorejské automobilky SsangYong se v minulosti zajímal také o podíl ve značce Aston Martin.

NEVS rovněž jedná o vytvoření společného podniku se zatím neznámou automobilkou, který by se zaměřil na vývoj nových aut. Podle zprávy SaabsUnited by touto společností mohl být čínský výrobce Dongfeng Motor, který už je partnerem francouzského koncernu PSA Peugeot Citroën.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - donPedro
2. 12. 2014 15:11
Re: Podle vzoru TATA?
Tož áno, resuscitace z kómatu by nebyla za levný peníz, to jest pravdou. Co se vzhledu týče, je nač navazovati, poslední 9-3 a 9-5 byly moc pěkný kousky, jak vně tak i uvnitř - čili z toho tak nějak vyjít, napěchovat moderní technikou, ohlídat si samosebou kvalitu, něco "málo" nalít do marketingu, a vzhůru ke světlým zítřkům .......
Avatar - donPedro
2. 12. 2014 15:11
Re: Evropa
Avatar - wakantanka
2. 12. 2014 13:14
Re: Podle vzoru TATA?
Len v tomto prípade je značný rozdiel oproti vtedy ako tak fungujúcemu Jaguaru či Land/Range Roveru. SAAB je defacto už niekoľko rokov mŕtva automobilka bez vývoja, bez ničoho. Pre Mahindru má možno viac hodnotu samotná značka SAAB (a to si nie som istý či ju nevlastní niekto iný) a možnosť mať výrobok s označením Made in EU.
2. 12. 2014 12:35
Evropa
Musí být vážně hrdá >:D Kdo bude další?
2. 12. 2014 12:07
Re: Podle vzoru TATA?
Přesně tak,kdyby se podařilo vzkřísit Saab stejně jako se to podarilo s Jaguarem byl by to vážně svátek. :yes: