Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sazby mýtného na Slovensku od ledna mírně klesnou

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Dopravci budou na Slovensku od ledna příštího roku platit nižší mýtné. Vybrané sazby poplatků za přejezd po zpoplatněných silnicích mírně klesnou z důvodu deflace.

Sazby s ohledem na způsob výpočtu mýtného klesnou pouze pro těžké kamiony nižších emisních tříd, které na Slovensku platí nejvyšší mýtné. Například vlastník nákladního vozidla emisních tříd 0 až IV se čtyřmi nápravami a o celkové hmotnosti alespoň 12 tun ušetří za každých tisíc ujetých kilometrů euro.

Úpravu tarifů v závislosti na vývoji spotřebitelských cen podle metodiky EU zavedl nový zákon o výběru mýtného, který na Slovensku platí od začátku minulého roku. Směrodatný je údaj o harmonizovaném indexu v září, podle kterého ceny na Slovensku letos klesly o půl procenta. Země je v deflaci nepřetržitě od konce loňského roku.

Slovensko naposledy měnilo sazby mýtného na začátku minulého roku, kdy zvýhodnilo ekologická vozidla na úkor starších automobilů nižších emisních tříd. Placení mýtného za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných úsecích silnic první třídy podléhají v zemi autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)