Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sbírka vozů Praga je novým českým rekordem

Diskuze (0)
Mezi české rekordy, které eviduje pelhřimovská Agentura Dobrý den, přibyla sbírka automobilů Emila Příhody z Prahy. Čítá stovku vozů značky Praga.

Jedním z nich je i vůz z roku 1918, který používal prezident Tomáš Garrique Masaryk. Příhoda začal dávat svou kolekci dohromady před 62 lety. Nejstarší vůz je z roku 1908, nejnovějším exponátem ve sbírce je supersport R1 vyrobený před sedmi lety.

"Vždycky jsme chtěl mít auto, pracoval jsem jako automechanik, ale domů jsem chodil pěšky," řekl osmasedmdesátiletý sběratel. V 50. letech minulého století si touhu po vlastním voze splnil starším fiatem. Když mu nečekaně vypověděl službu, rodinný přítel mu nabídl vůz vlastní. Byl to vůbec první vůz Praga, který si Příhoda koupil.

Dnes vlastní reprezentativní vzorek produkce Praga včetně užitkových aut a autobusů. Mnohá z nich si zahrála v českých filmech jako Dědeček automobil nebo Anděl na horách. Služební vůz prezidenta Masaryka koupil Příhoda v roce 1953 od pravnučky řidiče, který pracoval pro prezidentskou kancelář a mohl si vyřazený vůz koupit. Vůz byl v době své výroby schopen jet rychlostí až 95 kilometrů v hodině se spotřebou asi 33 litrů na 100 kilometrů.

Podle Miroslava Marka z Agentury Dobrý den je Příhodova sbírka třetí největší a nejucelenější soukromou sbírkou automobilových veteránů jedné značky na světě. Ve sbírce nechybí osobní automobil, kterým jezdila Lída Baarová, nebo reklamní auto na bonbóny Hašlerky. Součástí sbírky je také zhruba 300.000 dalších předmětů, jako jsou knihy, fotografie a technické plány.

Masarykovo auto i nejnovější sportovní vůz ze sbírky budou od čtvrtka do neděle ozdobami stánku Pelhřimova - města rekordů a kuriozit na brněnském veletrhu cestovního ruchu Go a Regiontour.

Příhodova sbírka byla vystavená od roku 2000 ve středočeských Zbuzanech. Před třemi lety tamní muzeum uzavřely spory o vlastnictví nemovitosti. Podle Příhody je zprovoznění znovu v plánu.

Diskuze (0)