Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Supersport Praga R1 Turbo je v prodeji a bude moci i na silnice! (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
Česká firma Praga, která na Slovensku vyrábí závodní stroj zvaný R1, nyní dokončuje jeho homologaci i pro silniční provoz. První kusy se již objevují v inzerci.

V nabídce společnosti Sape-cars specializované na motorsport, která sídlí ve Vestci u Prahy, jsme objevili na prodej raritní česko-slovenský závodní automobil, Praga R1 Turbo. Proč právě tam? Údajně proto, že Praga zatím nemá žádný svůj oficiální showroom a tak využila jednoho z partnerů. „Placka“ R1 není neznámým projektem, vždyť s atmosférickou verzí tohoto auta jsme si již svezli na jeho domovském okruhu Slovakiaring – Praga své stroje vyrábí v nedaleké Orechové Potôni.

Na tomto konkrétním voze jsou však zajímavé dvě věci – v první řadě je to varianta Turbo, která používá přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec Renault Sport v tomto případě vyladěný na 340 koní (250 kW) v 6900 otáčkách za minutu a 390 N.m v 5750 otáčkách. Existují ale i slabší varianty, které také nemají se 625 kg těžkým vozem (bez náplní) konkurujícím například britskému Radicalu problém.

Za další zajímavost však považujeme skutečnost, že tento kus již má VIN kód. Ano, možná tušíte, kam tím míříme – Praga již od začátku počítá s tím, že jejich vozy získají homologaci pro běžný provoz. Podle našich informací se nyní provádějí poslední testy a po jejich skončení půjde i tento konkrétní kus přihlásit pro jízdu na silnicích.

Nebudeme si nic nalhávat, aby auto vůbec mohlo vyjet, musí se obout do jiných než zcela hladkých pneumatik a je nutné upravit také podvozek, který je nyní velmi blízko zemi. A ani pak to nebude zrovna dobře použitelný automobil pro provoz na našich silnicích. Mnoho patriotů by ale mohla potěšit představa, že jezdí v českém voze, který na kvalitním povrchu spráská všechny nafintěné supersporty…

Domovem Pragy R1 Turbo jsou samozřejmě závodní traťe. A pokud se ptáte, zda je rychlá, pak stačí dodat informaci, že na Slovakiaringu jezdí tento stroj navržený podle vozů kategorie Le Mans rychleji, než třeba špičkové závodní automobily DTM, čemuž pomáhá i vypiplaná aerodynamika. S tím se pojí prvotřídní bezpečnost R1, stejně jako možnost účastnit se příští rok závodní série Praga R1 Endurance cup. Výhodou česko-slovenské konstrukce je ve srovnání třeba s již zmiňovanými Radicaly (které můžete také potkat na českých registračních značkách) je výtečná spolehlivost a nízké provozní náklady. Rychlostně podobné speciály třídy LMP3 mají při plné závodní sezoně náklady více než dvakrát vyšší.

Pokud se tedy ptáte, kolik přesně stojí Praga R1 Turbo v galerii, která má najeto 50 km, pak je to 143.990 eur, tedy v přepočtu nějakých 3,9 milionu korun. To rozhodně není málo, na druhou stranu ale máte prvotřídní závodní stroj a pravděpodobně zcela nejrychlejší české auto.

Hodí se pak ještě dodat, že tento vůz má také menšího sourozence zvaného R1 Mini, který je určen pro závodníky do 160 cm výšky. Firma Praga je totiž kromě specialisty na vojenskou techniku rovněž velmocí ve světě motokár, zasazuje se o správnou výchovu dětských závodníků a právě R1 Mini poháněná šestistovkovým motorkovým agregátem o výkonu 130 koní (96 kW) je mezistupněm mezi motokárou a velkým závodním vozem.

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
26. 9. 2014 15:00
Re: Tak doufám, že budou umět poladit i motor z Megana R.S.
Na závodní motor to není špatné (a u Turba může být kratší). Je však otázkou, co na tom dělají sami a kolik by vydržel na silnici. Kdybych chtěl ladit Renault, tak se jako první obrátím na Renault Sport Technologies. Ne na nějakou Pragu. ;-)
Avatar - Norge
26. 9. 2014 14:53
Praga
..ostava dodat, ..sup do zlatej ery sikovnych ruk "Made in Czech and Slovak Republic" ... :-! :yes:
Avatar - white label
26. 9. 2014 14:44
Re: Tak doufám, že budou umět poladit i motor z Megana R.S.
Pokud ti stačí životnost 10 tis. km, tak určitěěě... :-O >:-[]
26. 9. 2014 14:35
Re: Tak doufám, že budou umět poladit i motor z Megana R.S.
Nevím, jestli bude o co stát. Motor v R1 má udávanou životnost 10 tisíc km (na okruhu, samozřejmě).
26. 9. 2014 13:36
Re: Jedině na okruh
>:-[] :yes: