Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania R 730 V8 s Hiab HiVision aneb virtuální realita v praxi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédský výrobce jeřábů Hiab má ve své nabídce systém HiVision, využívající k jejich ovládání virtuální reality. Praktické využití odhaluje Scania R 730 pro svoz dřeva.

Scania R 730 s osmiválcem o objemu 16,4 litru s výkonem 537 kW (730 k), s níž pracuje švédský řidič Mattias Johansson, působí na první pohled stejně jako většina současných nákladních vozidel pro svoz dřeva, ale bližší zkoumání odhaluje, že tento exemplář je vybaven nejmodernější technikou pro vyzvednutí a uložení nákladu.

Standardní nakladač s vlastní kabinou je zde totiž nahrazen systémem HiVision společnosti Hiab, využívajícím virtuální realitu. Řidič díky němu zůstává v kabině nákladního automobilu a pouze se přesune na sedadlo spolujezdce, kde jsou všechny ovládací prvky nakladače.

Nejdůležitější součástí ovládání jsou ovšem brýle pro virtuální realitu, které si řidič nasazuje při práci s nakladačem. Do nich je totiž v reálném čase promítán obraz z kamer umístěných na nakladači.

Řidič má díky systému HiVision velmi dobrý přehled o nákladu a díky soustavě kamer vidí i do míst, kam u běžného nakladače s klasickou kabinou nemůže vidět. K hlavním přednostem celého systému patří zvýšení bezpečnosti obsluhy a zároveň i pracovního komfortu.

Při srovnání s klasický řešenými nakladači s vlastní kabinou pak tento systém vyniká i výrazně nižší vlastní hmotností a díky tomu může vozidlo převážet i o několik stovek těžší náklad dřeva.

Hiab HiVision může navíc pořizovat záznam z celého procesu nakládky, který může být využit pro další zpracování například při poškození nákladu nebo samotného nákladních vozidla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)