Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Urban Tipper Concept: Pro bezpečnější provoz ve městech (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
S ohledem na snahu o snížení rizika střetu chodců a cyklistů s těžkým nákladním automobilem vznikl projekt Scania Urban Tipper Concept.

Na vývoji vozidla pojmenovaného Scania Urban Tipper Concept spolupracovala automobilka s řadou partnerů včetně akademických výzkumných institucí a cílem bylo stanovit nový standard pro sklápěče, které se musí pohybovat ve městech.

Základem konceptu je Scania řady P, u níž bylo namísto standardní a pro danou aplikaci vozidla nejrozšířenější konfigurace podvozku 8x4 použito konfigurace 8×2*6 se třemi řiditelnými nápravami pro zajištění co největší obratnosti.

Vozidlo je poháněno přeplňovaným vznětovým řadovým šestiválcem o objemu 12,7 litru s výkonem 302 kW (410 k) při 1900 min-1 a točivým momentem 2150 N.m dostupným od 1000 do 1300 min-1.

Motor splňující emisní normu Euro 6 je spojen s plně automatizovanou převodovkou Scania Opticruise bez spojkového pedálu. Důvodem pro toto řešení je snaha snížit únavu řidiče a naopak přispět ke zvýšení pozornosti, kterou věnuje řízení vozidla a okolnímu provozu.

Podvozek s pneumatickým odpružením všech náprav umožňuje upravovat celkovou výšku vozidla. Díky tomu může Scania Urban Tipper Concept při jízdě v městských oblastech co nejvíce snížit svou výšku, čímž přispěje k lepšímu přehledu řidiče o bezprostředním okolí kabiny.

Dalšími prvky, které minimalizují slepé úhly, jsou například dveře s velkým proskleným panelem ve své spodní částí, díky nimž má řidič přehled o chodcích a cyklistech vedle kabiny vozidla, zatímco kamera sleduje prostor vedle korby a za ní.

Samozřejmostí jsou i moderní asistenční systémy, jako je systém nouzového brzdění či sledování jízdního pruhu. Ke zvýšení bezpečnosti vozidla pak přispívá i jasně žluté zbarvení řady jeho části, které je prakticky nepřehlédnutelné.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)