Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania uvedla těžké sklápěče s vyšší užitečnou hmotností

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů si pro těžební průmysl připravila nové těžké sklápěče s výrazně zvýšenou užitečnou hmotností.

Scania má pro těžební průmysl novou řadu těžkých jednostranných sklápěčů. Ta byla podle materiálů společnosti navržena tak, aby splňovala nejnáročnější požadavky tohoto odvětví. Díky robustnějším komponentům je u nich uváděna užitečná hmotnost 40 tun, což má být o čtvrtinu více než u dosavadních sklápěčů švédské značky.

Nové verze těžkých sklápěčů značky Scania byly nejdříve uvedeny do provozu na mimoevropských trzích. Například v indických dolech byla konstrukce těchto vozidel důkladně testována od listopadu roku 2015 prostřednictvím prototypů a předsériových exemplářů.

Nyní Scania hodlá všechny prověřené konstrukční celky podvozků i pohonných ústrojí adaptovat pro použití v nové generaci svých nákladních vozidel pro stavebnictví, jejichž premiéra se odehrála začátkem září letošního roku. Následně budou tato vozidla pro těžební průmysl uvedena i na evropský trh.

Scania uvádí, že nové těžké sklápěče mají o 5 % delší provozní dobu než jejích předchůdci, resp. jejich životnost se prodloužila o 5000 pracovních hodin a zároveň došlo k výraznému snížení provozních nákladů.

Těžké sklápěče pro těžební průmysl s konfiguracemi podvozků 6x4 a 8x4 se od svých předchůdců odlišují novými předními i zadními nápravami, silnějšími komponenty odpružení přední nápravy i řízení, odolnějšími převodovkami a výkonnějšími brzdovými systémy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)