Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Se Seatem Ateca v Barceloně: Jízda naslepo, parkour, okreskové radosti (+video)

Jan Mička
Diskuze (30)
Den po zveřejnění prvního testu Seatu Ateca na Auto.cz pořádal výrobce prezentaci v Barceloně. V rámci ní jsme zkusili parkour a v horách prohnali čtrnáctistovku TSI.

Seat Ateca je v současné době jedním z nejsledovanějších modelů koncernu Volkswagen. První SUV značky otevírá bránu zcela nové skupině zákazníků, kterým nestačí „dočasná náplast“ v podobě Leonu X-Perience, ale touží po vozu s vyšší karoserií a vetší světlou výškou, přestože s ním do terénu zřejmě vyrazí pouze zřídka. První velký test atecy v motorem 2.0 TDI/110 kW jsme na Auto.cz publikovali již začátkem tohoto týdne, jenom den na to jsme však vyrazili do španělské Barcelony, kde výrobce takřka po celý červen pořádá mezinárodní tiskovou prezentaci.

Naším cílem již tentokrát nebylo vyzkoušet, jak se ve voze sedí, jak je z něj vidět ven a kolik se toho vejde do zavazadelníku. Chtěli jsme vyzkoušet co nejvíce dostupných agregátů, zejména pak litrový tříválec TSI, který je u výbavy Style absolutním základem nabídky (stojí 523.900 Kč). Jeden exemplář vybavený tímto motorem byl v Barceloně skutečně přítomen, společně se všemi čtrnáctistovkami nám jej však první den „vyfouknul“ turnus izraelských novinářů, což se ale dalo pochopit. Nic jiného než benzinové verze se totiž u nich neprodávají a s turbodiesely by to daleko nedotáhli. Nicméně ani tak jsem se nenudil, protože si pro nás organizátoři připravili zajímavou disciplínu – opičí dráhu. Měla simulovat chování vozu v terénu a naplno otestovala funkci 360stupňového monitorování okolí pomocí kamer. A co si budeme povídat, byla to fakt zábava!.

Kamera, klapka, akce!

Začnu zkouškou kamerového systému, která sice na první pohled vypadala docela snadně, až bližší ohledání zkušebních exemplářů odhalilo, kde je zakopaný pes. Trojice vozů totiž měla skla přelepená nepropustnou fólií, aby nebylo vidět ven, a my se měli při průjezdu trasy vytyčené kuželkami řídit pouze obrazem z displeje infotainmentu.

Systém Top view kamera (stojí 19.700 Kč) spojuje obrazové výstupy čtveřice kamer, přičemž tento princip můžete znát například z SUV od nissanu. Mezi kamerami umístěnými vpředu, vzadu a pod vnějšími zpětnými zrcátky lze jednoduše přepínat (například když parkujete k patníku a nechcete si odřít kola), a dokonce na vůz můžete nahlížet šikmo z výšky (systém zabere půdorys vozu a dopočítá obraz kolem něj), já si však zvolil na hlavní pole obrazovky přední pohled a do toho v menším okně sledoval vůz z ptačí perspektivy.

Byl to velice zvláštní pocit. Čistý obraz na displeji infotainmentu je jedna věc, bylo ale potřeba počítat také s mírným zkreslením daným širokým záběrem kamer. Překážky se zdály dál, než ve skutečnosti byly, ostré zatáčky kolikrát nevypadaly tak ostře, a parkovací senzory pípaly jako pominuté. Dost mi pomohlo rozdělení displeje a sledování vozu z výšky – pak už jsem trasou projížděl relativně svižně a couvání k vozíku s vodním skútrem už byla pouze rutina. Tahle disciplína odhalila šikovnou věcičku v podobě speciální vodicí čáry, která vás navede přesně k ose oje vozíku a jeho zapřažení k tažnému zařízení je pak o mnoho jednodušší. Ovšem pozor: nejde o poloautomatický systém Trailer Assist, který známe například z Volkswagenu Passat. V atece musí hlavní díl práce odvést řidič.

Je sice jenom mizivá šance, že bude některý z majitelů atecy testovat systém kamer takovým způsobem, je ale hezké vědět, že se na ně dá spolehnout. Zvyknout si je potřeba zejména na mírné zkreslení obrazu na displeji infotainmentu, s tím ale musí u širokoúhlých kamer v automobilech počítat. Dost toho zachránily také citlivé parkovací senzory, byť mi jejich pípání znělo v hlavě ještě relativně dlouho po skončení testu. Šlo zejména o zábavu, a proto se také nikomu neměřil čas, zkoušku však naše skupina dokončila bez újmy na kuželkách.

Parkour s autem? No proč ne…

Pod slovem parcour si jistě možná většina z vás vybaví partičku mladých lidí ve volném oblečení, kteří se po městech pohybují obzvláště okázalým způsobem. Překážky neobcházejí, ale rovnou je přeskakují. Něco takového čekalo také na nás, ovšem s tím rozdílem, že kola testovacích seatů, nebo alespoň většina z nich, zůstávala při zemi.

Překážky jsme zdolávali za volantem nejsilnější a nejdražší verze s pohonem všech kol (2.0 TDI/140 kW 4WD DSG, 843.900 Kč), nešlo ale ani tak o samotný výkon, jako spíše o točivý moment 400 N.m dostupný od 1900 otáček. Otočným voličem na středovém tunelu aktivuji režim off-road, jehož součástí je i asistent sjíždění svahů (zapne se sám při podélném náklonu karoserie a funguje i na zpátečku), pomoci mu však můžete také defaultně na displeji infotainmentu. Zbývalo už jenom „natvrdo“ zařadit jedničku a mohl jsem vyrazit k první překážce.

Video se připravuje ...

Jak můžete vidět v přiloženém videu, které kompletně zaznamenává celou jízdu, nejprve šlo o strmé stoupání a následné klesání. U každé z překážek stál jeden z organizátorů, abychom si byli jisti správným „vycentrováním“ auta, pak už to ale bylo pouze na každém z novinářů. Nebo snad ne? Do stoupání razantněji na plyn, pak povolit, stopu si ale auto díky přibrzďování jednotlivých kol kontrolovalo samo (tohle bychom ale ocenili zejména na kluzkém povrchu). Řidič musel pouze držet volant, nicméně kdyby si chtěl rychlost klesání korigovat sám, stačilo pouze ťuknout do plynu nebo brzdy. Brnkačka.

Následoval boční náklon, během kterého jsem využil také přepínání jednotlivých kamer 360stupňového systému. Ateca obkroužila komolý kužel bez zaváhání a při návratu zpět na asfalt „vystřelila“ jedno kolo do vzduchu, asi nejtěžší zkouška ji však teprve čekala. Šikmý přejezd překážky tvaru sedlové střechy totiž vedle pohonu všech kol (v jednu chvíli auto balancovalo na pravém předním a levém zadním kole) prověřil také tuhost karoserie a „účinnost“ světlé výšky 189 milimetrů (dvoukolky mají 176 milimetrů).

Všechno bylo samozřejmě původně spočítáno tak, aby auto přejezd zvládlo bez ztráty kytičky, stačilo však jenom trochu změnit nájezd a podvozek si lehce škrtnul o hranu překážky. Ani to jej ale nezastavilo a s jedním kolem „v luftu“ ateca pokračovala dál až po „přehoupnutí“, navíc v interiéru i navzdory silnému namáhání karoserie na krut ani jedinkrát nezapraskalo.

Poslední zkouška v podobě rovné dráhy kombinující překážky na levé a pravé straně (opět křížení náprav, tuhost karoserie a odpružení) byla už jenom takovou třešinkou na dortu, kterou ateca slupla jedním hltem. I zde našel uplatnění systém kamer, díky kterém jsem přesně věděl, kolik místa mi zůstává na každé straně auta. Naprosto stejně jsme před časem testovali v Berlíně nový Volkswagen Tiguan, pouze s tím rozdílem, že překážka v tamním Mellow Parku byla více „přírodní“. A pak že jsou SUV pouze imageovou záležitostí.

Zbytek dne jsme už v podstatě strávili popojížděním v barcelonských kolonách, ve kterých jsem maximálně ocenil jemnost sedmistupňové převodovky DSG. Ani v nízkých rychlostech necuká, stejně jako u tiguanu však udržuje možná až zbytečně nízké otáčky, při kterých motor tu a tam trochu zaduní.

Seat Ateca - technická data vznětových motorů
Motor 1.6 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI 4Drive 2.0 TDI 4Drive
Převodovka 6MT 6MT 7DSG 6MT 7DSG
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4 4/4 4/4
Zdvihový objem [cm3] 1598 1968 1968 1968 1968
Největší výkon [kW/min-1] 85/3250-4000 110/3500-4000 110/3500-4000 110/3500-4000 140/3500-4000
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 250/1500-3000 340/1750-3000 340/1750-3000 340/1750-3000 400/1900-3300
Max. rychlost [km/h] 184 202 201 196 212
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,5 8,3 8,5 8,6 7
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,3 4,4 4,5 4,9 5
Emise CO2 [g] 112 114 116 128 131
Provozní hmotnost [kg] 1375 1417 1441 1548 1610
Cena Style [Kč] 568.900 618.900 659.900 665.900 -
Cena Xcellence [Kč] - 664.900 705.900 711.900 843.900

Konečně benzin!

Druhý den jsem konečně usednul za volant benzinové verze. Zážehová čtrnáctistovka s vypínáním válců má v rozmezí pěti až šesti tisíc otáček výkon 110 kW a točivý moment 250 N.m naplno působí už v patnácti stech otáčkách, přičemž agregát lze kombinovat s pohonem předních i všech kol. Převodovku DSG však má pouze předokolka. Sáhnul jsem po manuálu a předním pohonu, což automaticky znamená světlou výšku 176 milimetrů, na klikatých okreskách nad Barcelonou mi to ale bylo celkem jedno. Podvozek, v případě předokolky s vlečenými rameny vzadu, je „ po seaťácku" o něco tužší, nicméně lehký zážehový čtyřválec na přední nápravě se podepisuje na citelně „lehkonožnějších“ jízdních vlastnostech.

Po nastartování zaregistrujete běh motoru snad jenom podle ručičky otáčkoměru vznášející se na volnoběžných otáčkách. Vibrace do podlahy nebo volantu známé z turbodieselové verze zde zcela odpadají, jinak je ale charakter motoru velmi podobný dvoulitrovému TDI, které jsme měli v redakčním testu. Pod dva tisíce otáček se toho moc neděje, po jejich překonání se však ateca rázněji sune vpřed a okolo pěti tisíc otáček má příjemně sytý zvuk. Na nedostatek výkonu si nešlo stěžovat, se třemi lidmi na palubě však ani nelze mluvit o kdovíjaké rezervě. Podle zástupců seatu by měl tento agregát patřit k nejoblíbenějším, byť jej od základního tříválce s 85 kilowatty dělí dvaačtyřicet tisíc korun (Ateca 1.4 TSI ACT Style začíná na 565.900 Kč).

V době, kdy jsou auta navrhována vyloženě pro komfort cestování, překvapila tužší spojka s téměř okamžitým záběrem (například u některých nových škodovek spojka zabírá až těsně před úplným uvolněním pedálu), řazení s krátkými a přesnými drahami je však koncernová klasika. Necelých 1400 kilogramů vážící ateca vedla i se třemi metrákovými chlapy na palubě se španělskými okreskami vyrovnaný souboj, v zatáčkách se téměř nenakláněla a ani rychlejší jízda nevyvolala zásah stabilizačního systému. Cítit bylo maximálně lehké přibrzďování vnitřního předního kola v zatáčkách, které lze občas vypozorovat také podle tichého „lupání“ kdesi v oblasti brzdového pedálu. Tohle není zážitkové auto, nemůžu ale říci, že bych se za jeho volantem nudil nebo mi něco vyloženě vadilo. Je kompaktní, lehké, hezky se řídí, a tak to má přece být.

Nejeli jsme vyloženě na spotřebu, ani téměř syrové auto si však v kombinaci neřeklo o přehnaně moc benzinu. Zhruba osmdesátikilometrovou trasu složenou z městského, horského a dálničního provozu jsem zvládli za slušných 8 l/100 km, což je dáno jednak dlouze zpřevodovanou manuální skříní (v rychlosti 130 km/h na šestku točí motor necelých 2300 otáček), ale také systémem vypínání válců ACT, který u malých turbomotorů dává asi největší smysl. Samotný proces, během kterého při ustálené jízdě dojde k uzavření ventilů na dvou válcích, navíc není vůbec cítit, a v praxi jej poznáte hlavně podle hlášky „2válcový režim“ v přístrojovém štítu. Držet se v praxi okolo šesti litrů zřejmě nebude pro čtrnáctistovku TSI větší problém.

Seat Ateca - technická data zážehových motorů
Motor 1.0 TSI 1.4 EcoTSI 1.4 EcoTSI 1.4 EcoTSI 4Drive
Převodovka 6MT 6MT 7DSG 6MT
Válce/ventily 3/4 4/4 4/4 4/4
Zdvihový objem [cm3] 999 1395 1395 1395
Největší výkon [kW/min-1] 85/5000-5500 110/5000-6000 110/5000-6000 110/5000-6000
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 200/2000-3500 250/1500-3500 250/1500-3500 250/1500-3500
Max. rychlost [km/h] 183 201 198 192
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,5 8,5 8,6 9
Komb. spotřeba [l/100 km] 5,2 5,4 5,5 6,2
Emise CO2 [g] 121 125 126 143
Provozní hmostnost [kg] 1280 1349 1364 1474
Cena Style [Kč] 523.900 565.900 - 612.900
Cena Xcellence [Kč] - 611.900 652.900 658.900
Jan Mička
Diskuze (30)
Avatar - rohYpnol
24. 6. 2016 17:38
Re: Nečekaně
Neposuzuji, jen odhaduji. Toledo je taky bohužel tím hezčím Rapidem...
24. 6. 2016 16:27
Re: Nečekaně
Nepřináší nic nového a píšeš, že to je Yeti II, který ještě nebyl představený... Ty jedeš :yes: ;-)
24. 6. 2016 16:26
Re: nádhera
Na kohopak děláš reklamu chlapče? ;-)
24. 6. 2016 11:16
Re: Nečekaně
VW made in "One Size Fits All". Akurát zmenia polep! :-)
Avatar - Emel
24. 6. 2016 08:48
Re: Nečekaně
Pro některé ano, pro Evropu ne.

ix35 bylo klasické Hyundai z éry před Schreyerem. Schreyer pak lehce oprášil designový jazyk co si přinesl od Audi... a máme tu Tuscon :-) . Nic proti, mně se Tuscon líbí, ale dávat ho jako vzor firemní identity mi přijde dost pochybné - kdybys na Tusconu vyměnil masku a světla, taky by to mohlo být v zásadě cokoli.

Posuzovat komu ten jazyk lépe sedí je trošku předčasné, nemyslíš?