Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Seat Leon opět přistižen. Využije prvky Tarraca a naláká na moderní interiér

David Bureš

Příď nového Leonu využije prvky SUV Tarraco, zatímco interiér vsadí na ten nejmodernější multimediální systém.

Seat na příští rok chystá důležitou premiéru, už čtvrtou generaci kompaktního modelu Leon. S blížícím se představením testované prototypy auta postupně odhazují maskování, a tak už máme dobrou představu o tom, co od tvarů příštího Leonu čekat. Některé detaily o novince už odhalili i představitelé značky, kteří hovoří o velkém skoku vpřed.

Díky nejnovějším špionážním fotografiím tak víme, že nový Leon se svým vzezřením inspiruje letos představeným sedmimístným SUV Tarraco. To znamená agresivní výraz s trojúhelníkovými svítilnami a šestiúhelníkovou maskou chladiče. Naopak záď působí na prototypu podvědomě. Celek ale má být hodně výrazný.

Důkladné přepracování však čeká interiér. Seat má z hlediska koncernu VW Group tu nejmladší klientelu, a tak musí reagovat na ty nejnovější trendy. Z toho důvodu budoucí Leon dostane ty nejmodernější prvky, přesně podle gusta mladých.

Konkrétně šéf Seatu Luca de Meo slibuje vůbec nejlepší multimediální systém na trhu. Co si pod tím představit, zatím detailně nepřiznává, víme však, že Leon využije hlasování ovládání Alexa, možnost aktualizace prostřednictvím internetu a že velká část ovladačů bude přesunuta právě do systému s dotykovou obrazovkou. Výsledkem má být tak designově jednodušší středový panel s méně konvenčními tlačítky. Systém má být však naprosto intuitivní, což má zajistit jeho dva roky trvající vývoj. Digitální obrazovka pak bude moci nahradit i analogový přístrojový štít, což je řešení už známé z jiných Seatů.

Z hlediska motorů se nepochybně dočkáme aktuálního koncernového portfolia, což znamená benzinový tříválec 1.0 TSI a čtyřválce 1.5 TSI a 2.0 TSI. K dispozici i nadále mají být turbodiesely. Jistotou je rovněž ostrý hatchback pod hlavičkou sportovní značky Cupra.

Novinkou každopádně bude plug-in hybridní verze, nový Leon tak bude prvním Seatem s tímto pohonným ústrojím. Očekává se také příchod mildhybridu a nepochybně i čtyřválce 1.5 TGI na stlačený zemní plyn. Základem bude platforma MQB, sdílená s novou generací Volkswagenu Golf, která se světu též odhalí v příštím roce.

Změny nás pak čekají také v nabídce karosářských variant. Pětidveřový hatchback Leon a kombi Leon ST setrvají, třídveřový Leon SC však kvůli nízkým prodejům nástupce bohužel nedostane. Místo toho však dorazí crossover, vyplňující mezeru mezi kombíkem a SUV Ateca. Hovoří se také o příchodu kompaktního sedanu, který má nahradit liftback Toledo.

David Bureš