Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Leon SC: Třídveřová verze je zde!

Jakub Kraus
Diskuze (60)

Seat oficiálně odhalil třídveřovou verzi Leonu s přídavkem SC, čili Sports Coupé.

Španělská část koncernu Volkswagen začíná rozšiřovat nabídku verzí svého nejnovějšího modelu Leon. Jak se na automobilku, která má za úkol vyrábět vozy se sportovním nádechem, sluší, přednost před karoserií kombi dostala varianta se třemi dveřmi.

Odlišení Leonu SC se jeho praktičtější verze pouze odebráním jednoho páru dveří by pro Seat prý nebylo dostatečné, a proto byl zkrácen i rozvor o 35 mm na konečných 2600 mm. Dále je využito tradičního prvku rychleji klesající střechy od místa, kde se nachází hlavy předních cestujících, což Leonu přidává sportovnější nádech. Tento prvek však není vehnán do krajnosti jako v případě konkurence z Rüsselsheimu. Právě kvůli zkrácenému rozvoru by však měl být vidět velký rozdíl ve vizuální dynamice mezi pětidveřovou a třídveřovou verzí a zachováno rozumné množství místa na zadních sedadlech.

Co se týče pohonu, tak zde bude Sports Coupé kopírovat nabídku pětidvířka. To znamená samá turbodmychadla a benzínové motory 1,2 l, 1,4 l a 1,8 l s výkony od 77 kW do 132 kW a motory TDI s objemy 1,6 l (66 kW, 77 kW) a 2,0 l (110 kW). Také zde platí pravidlo 110 kW, kdy motory s výkonem do této hodnoty dostanou pouze vlečenou zadní nápravu.

Další rozšíření nabídky Leonů je možné čekat na podzim, kdy má přijít verze ST (kombi) a za rok by měla dorazit Cupra, ve všech třech karoseriích.

Jakub Kraus
Diskuze (60)
Avatar - white label
15. 2. 2013 00:33
Re: 4x4
Dostaly se tam podobně zajímavé motory jako do rocca R, které také awd nemělo.
Otázka je, jestli (haldexové) awd zvyšuje u kompaktního hh právě tu vzpomínanou "sportovnost a
na kolik je lepší trakce (za cenu vyšší hmotnosti) spojená s větší uživatelskou přívětivostí hh.
Samozřejmě, že u Golfu R byla aplikace awd snažší/levnější, protože i některé běžné verze Golfu awd využívaly, kdežto rocco/Leon nikoli.
13. 2. 2013 16:49
Re: Audi pre chudobnych
Audině při vývoji minulé A3 s designem pomáhal SEAT, který je člen AUDI Brand Group a využívá tak své výhody, ale i dost spolupracuje. Krom toho poněkud staronová A3 se nemůže po designové stránce s Leonem měřit.
Avatar - Emel
13. 2. 2013 14:09
Re: 4x4
Tak 4x4 snad bude, dle textíku pod kombíkem.
Avatar - Emel
13. 2. 2013 14:08
Re: To už hej !
Kupé je kupé, to se nedá srovnat. Nová Astra ale taky nevypadá špatně, je to ve stejném duchu jako Megane Coupe, Scirocco... třeba OPC se mi líbí.
Avatar - Emel
13. 2. 2013 13:53
Re: ČISTOSKVOUCÍ LEON
Takové mezigenerační srovnání je docela komplikované... myslím, že vzhledem ke konkurenci na tom tehdy mohl být Leon podobně jako dnes. A první Cordoba s designem od Giugiara taky nebyla tak marná...