Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat má s Cuprou velké plány. Plánuje ji osamostatnit

David Bureš
Diskuze (36)
Aktuálně Seat nabízí pouze jediný model s přídomkem Cupra. Do budoucna k němu určitě přibude Ateca Cupra, zatímco budoucnost Ibizy Cupra je nejasná.

Sportovní modely s označením Cupra ke španělské značce Seat už tak nějak patří. Automobilka na ně chce do budoucna klást větší důraz, což má být patrné i na osamostatnění Cupry do samostatné divize. Seat už si dokonce nechal patentovat logo nové sub-značky.

Jestliže dnes se na vozech s přídomkem Cupra objevuje šachovnicová vlajka s odkazem na závodní zaměření sportovní divize značky (Cupra je zkratka pro Cup racer), v květnu patentované logo je ostře řezaný trojúhelníkový motiv, pod nímž se podle jednoho registrovaného vzoru může objevit nápis Cupra.

Příchod sub-značky Cupra španělská automobilka zatím oficiálně neoznámila, na projektu se ale pracuje vlastně už od příchodu Lucy de Mea do čela Seatu v roce 2015. K tématu pak zástupci společnosti pouze uvádějí, že Seat chce rozvíjet svoji firemní identitu, součástí čehož je i rozvoj závodní divize Seat Sport mimo oblast motorsportu. To je tedy náznak nové značky Cupra přímo z oficiálních zdrojů.

Podle plánů automobilky by Cupra do budoucna měla fungovat jako samostatný subjekt, podobně jako je tomu u Audi a jeho sportovní divize Audi Sport GmbH (dříve quattro GmbH). To by ve výsledku mohlo přinést větší změny takových modelů proti těm výchozím. Kdy k tomu dojde, je však zatím ve hvězdách. Spekuluje se ale o tom, že se Cupra osamostatní ještě do konce tohoto desetiletí.

Součástí osamostatnění Cupry nepochybně bude rozšíření portfolia sportovně laděných modelů Seatu. Značka má dokonce registrovaná taková jména jako Tango, Bolero či Salsa. Ta už sice byla použita na dřívějších konceptech Seatu, není však vyloučeno, že budou využita znovu.

V tuto chvíli je pouze jasné, že nabídku rychlých Seatů doplní Ateca Cupra, a to již v příštím roce. Údajně se počítá i se silnější variantou Leonu Cupra, patrně nazvanou Leon Cupra R (takové označení má Seat také registrované). Naopak příchod nové generace Ibizy Cupra je nejasný. Firma nedávno prohlásila, že malý hot hatch se kvůli nízkému zájmu o taková auta patrně nevyplatí. Kdo jiný by ale měl takový vůz nabídnout, než sportovně orientovaná značka, že... Místo toho by ale mohla přijít Arona Cupra. Už jistotou naopak je, že nedorazí mini hot hatch Mii Cupra. Přeplňovaný litrový tříválec s 85 kW tak zůstane vyhrazen jen jeho sourozenci, VW Up! GTi.

David Bureš
Diskuze (36)
Avatar - speedfred
12. 8. 2017 21:16
Re: No Cupra to má těžký
však si písal,že korejci nemajú šance s HH :-)
Avatar - Emel
12. 8. 2017 16:41
Re: SEAT
Manuál by to podle mě dával, ten je snad stejný jako v 2.0TSI... ne?
12. 8. 2017 00:55
Přeházené priority
Jestli Seat udělá z Cupry samostatnou značku nebo bude "jen" speciálními verzemi běžných sedanů je pro uživatele těchto vozů naprosto irelevantní. Leda že by tím Seat chtěl trapně zdůvodnit jejich zdražení... Jinak první, co by měl Seat udělat, je vykopat z modernizovaného Leonu Cupra tu debilní el. P brzdu! 8-s 8-s 8-s To by bylo tisíckrát prospěšnější změna, než dumat nad novým (mimochodem ošklivým) logem a osamostatnějším značky Cupra! :-!
Avatar - Covenant
11. 8. 2017 21:12
Re: SEAT
Jo jo, je to bohužel tak, jsou přiškrcené kvůli převodovce, která ten větší krou´ták nedává.., jak manuál, tak dsg.
Avatar - praděda7
11. 8. 2017 17:59
Re: Uniklé fotky Meganu RS
Jo, našel jsem....jen si myslím, že ten předek (kde nesmí chybět módní hokejky), je trochu překombinovaný. Zadek je naproti tomu za 1! :-!