Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat představuje koncept Minimó. Španělské Twizy myslí hlavně na sdílenou mobilitu

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představuje španělská značka Seat koncept městského přibližovadla, které ukazuje budoucnost městské mobility.

Možná si ještě pamatujete, jak Martin a Simča vyzkoušeli Renault Twizy, malou čtyřkolovou elektrickou bublinu určenou především do města. Tomuto autu nyní vzniká konkurence ve Španělsku. Zatím se představuje pouze ve formě konceptu. Jmenuje se Minimó, na svědomí jej má automobilka Seat a jde o elektrický vůz navržený od počátku pro služby sdílené mobility.

„Kombinací techniky pro autonomní jízdu a elektrického pohonu vytváříme budoucnost městské mobility,“ uvedl k novému produktu Luca de Meo, předseda představenstva Seatu. Minimó navíc umožňuje vyměnit sadu akumulátorů, takže namísto podstatně delšího dobíjení se jen vymění jedny baterie za druhé a vůz je opět připraven k použití.

Koncept má na délku 2,5 metru a šířka má hodnotu 1,24 metru. Seat chtěl postavit přibližovadlo, které se vejde i do těch nejmenších skulinek na parkovišti. Zároveň má stroj uzavřený interiér, takže v každodenním městském provozu se posádka o dvou členech může cítit více v bezpečí. Dveře se vyklápějí nahoru, což má zajistit možnost otevření i v těsných prostorách.

Technické podrobnosti tvůrci neprozradili, ale říkají, že Minimó poskytne dojezd přes 100 kilometrů na jedno nabití. Víme také to, že vůz sedí na sedmnáctipalcových kolech.

Uzpůsobení světu sdílených aut avizuje možnost digitálního klíčku, uvnitř se zase můžete spolehnout na technologii Android Auto. Centrální digitální displej za volantem funguje jako klasický přístrojový štít, zároveň ale zprostředkovává informace z chytrého telefonu. Podle Seatu je navíc Minimó připraveno na techniku pro autonomní jízdu úrovně čtyři, takže by v budoucnu mohlo zákazníka vyzvednout na stanoveném místě.

Kromě premiéry na Mobile World Congress 2019 v katalánské Barceloně se novinka ukáže také na autosalonu v Ženevě, který startuje prvním tiskovým dnem již 5. března.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

25. 2. 2019 23:31
VW Nisl
Dalsi zbytecny koncept VW.

Aneb to co uz ma konkurence davno v serii koncern teprve predstavuje jako koncept.

Uvidime, treba to tentokrat vyjde :-)

[odkaz]
25. 2. 2019 16:53
Re: konecne neco rozumneho!
Vyzkoušel jsem Twizzy na Madeiře, super věc přesně tam, kam zapadá. Krátké popojíždění po ostrově ve dvou, vysoukat se na kopec k levádám a přejet zase jinam. Obdobně třeba Kanáry. Problém je, že cena byla o 30€ na den vyšší, než 208 a pak kde to nabít, u hotelu nic, půjčovna nebo nákupák daleko. Takže na den vyzkoušet super, dál se pokračovalo s 208 a 9 litrů/100.
Avatar - Bubáq
25. 2. 2019 14:26
Re: konecne neco rozumneho!
Souhlasím. Renault Twizzy a nyní Seat Minimó jsou skvělá vozidla. Výměna baterií je výborná idea. A teď bude všechno záviset na penězích: kolik bude Minimó stát a kolik bude stát výměna baterií. A kolik bude instalováno dobíjecích stanic pro výměnné baterie.... A jak bude řešena záruka za výměnné baterie.... a kdy bude teoretický dojezd prodloužen z nedostatečných 100 km na alespoň "bezpečných" 300 km....
Ještě si ho nebudu objednávat. Zatím...
25. 2. 2019 12:23
konecne neco rozumneho!
mam smart for two a povazuji ho za nejlepsi auto vsech dob. do mesta nema konkurenci. jelikoz v nem jezdim sam tak bych pristi auto preferoval jeste mensi a hlavne rozumnejsi cenu nez treba predrazene citigo tak do 150.000 kc

druhe auto mame skodu superb a ta je pro rodinu ideal