Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto bude ve Vrchlabí vyrábět převodovky i auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Výroba převodovky má ve Vrchlabí začít na konci roku 2012. Nyní se v závodě montují modely Roomster a Octavia.

Automobilka Škoda Auto bude v závodě ve Vrchlabí vedle nového produktu, převodovky DQ200, dál vyrábět i auta. Uvedlo to dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář s odkazem na vyjádření člena představenstva pro personalistiku Bohdana Wojnara.

Výroba převodovky má ve Vrchlabí začít na konci roku 2012 a má závodu zajistit budoucnost a udržení zaměstnanosti. Ve Vrchlabí se nyní montují modely Roomster a Octavia.

Budoucnost závodu vrchlabští odboráři probírali na své konferenci 10. května. Neměli jasno v tom, kolik lidí bude vrchlabský závod v budoucnu zaměstnávat. Na převodovkách najde ve finální fázi práci 700 lidí, zatímco nyní ve Vrchlabí pracuje přes 1000 osob. Wojnar to podle týdeníku označil za irelevantní otázku, protože i nadále bude pokračovat souběžná výroba vozů.

Předseda podnikových odborů Jaroslav Povšík v této souvislosti připomněl slib šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna, že ve Vrchlabí neklesne počet personálu pod 1000 lidí. "Převis personálu jistě vznikne, ale někteří lidé by mohli jít do předčasného důchodu, jiní mohou být déle na rekvalifikaci," citoval týdeník Povšíka.

Výroba roomsterů se do Vrchlabí přesunula ze závodu Kvasiny a začala letos v lednu. Roomster v závodě udržel zaměstnanost poté, co v listopadu ve Vrchlabí skončila montáž octavie první generace a zůstala jen montáž octavie druhé generace. Podle člena představenstva pro výrobu Michaela Oeljeklause se o přesunu výroby modelu Roomster z Vrchlabí jinam rozhodne podle toho, jak dobře půjde výroba převodovky.

Ve Vrchlabí se nyní také svařují díly pro model Yeti, který se montuje v Kvasinách. Škodovácký odborář v této souvislosti citoval šéfa vrchlabského závodu Josefa Václavíka, podle kterého bude svařování pro yetiho do letošního září ze závodu vyčleněno. Všichni dotčení zaměstnanci podle Václavíka dostanou možnost přejít na práci na převodovkách.

Zaměstnance vrchlabského závodu čeká náročná rekvalifikace z montáže vozů na kompletní výrobu převodovky. Dělníci se budou školit zřejmě už od letošního června po skupinách, a to v Mladé Boleslavi. Někteří absolvují praxi i v zahraničních závodech v Německu a v Číně.

V německém Kasselu se vyrábí 2000 převodovek DQ200 denně, v Číně vyrobí tisíc těchto převodovek za den. Předsériová zkouška výroby by mohla začít příští rok v létě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
20. 5. 2011 15:57
Re: Nechť žije transformace normálních zpráv na bulvární zvr
:yes:
20. 5. 2011 15:56
Re: Nechť žije transformace normálních zpráv na bulvární zvr
To informování mi přišlo celé takové zmatené. Z prvních zpráv to nevypadalo, že by se měla výroba aut ukončit, že se prostě výroba rozšíří o další produkt , tedy konkrétně v tomto případě převodovek. ( A pokud něco rozšiřuji, tak zároveň něco neruším, potom už to není rozšiřování. ;-) ) Až následně média začala psát, jakoby výroba aut měla skončit. Další věc je, že lidem často udělá škodolibě větší radost negativní informace než pozitivní. A za to, že se bude dál ve Vrchlabí vyrábět, jsem rád.
20. 5. 2011 12:26
Re: Nechť žije transformace normálních zpráv na bulvární zvr
Ano, ano, ano :yes: :yes: :yes:
20. 5. 2011 11:18
Re: Nechť žije transformace normálních zpráv na bulvární zvr
Přesně. Já jsem taky myslel, že výroba aut tam končí a že po nějakém tápání se tam budou nakonec vyrábět aspoň převodovky....

Bohužel, doteď jsem za bulvární považoval veškerý denní tisk a média včetně ČT a ČRo. U odborných, týdeních a méně často vydávaných periodik (pokud se nejednalo o Chvilky pro Tebe a podobné zhovadilosti) jsem lecčemu byl ochoten i věřit, notabene, když se jednalo o problematiku, kde se člověk dík své profesi dostal k informacím a mohl je porovnat. Myslel jsem si, že i internetová periodika jsou relativně seriózní, navíc v diskutích pod články korekce možná byla. Bohužel, je to tak, jak to píšeš. K čemu ale ta podpora negativizmu a zakomplexovanosti (viz. příspěvěk onoho coswortha níže)? Lidé tohoto typu nejsou totiž cílenou skupinou ani reklamy ani ničeho jiného, to si novináři neuvědomují? Náklady novin klesly za posledních pár let o třetinu - lékem se stala bulvarizace - viz placové titulky na prvních stranách třeba rádobyserozních DNES.

Novináři vyvolávají hysterické reakce na adresu politiků, pořád nám vtloukají do hlavy jak jsou politici zkorumpovaní a hloupí, je to skutečně tak? Není ve skutečnosti nejzkorumpovanější a nejhloupější složkou v systému až na pár čestných vyjímek novinářská obec - ona sedmá velmoc a hlídací pes demokracie? Kolik kauz a odhalení vyšumělo ve skutečnosti do stracena? Prakticky všechny....stačí si přečíst knížku bývalého premiéra Fischera, který se na adresu novinářů vyslovuje zcela jednoznačně, stejně jako víceméně potvrzuje jejich prodejnost. Všem těm dnešním novinářům (opět - čest vyjímkám), kteří "pracují" stylem, na který poukazuješ, bych přál, aby se ocitli v totalitě a aby se "předváděli" tam. Bohužel, my ostatní bychom se tam ocitli s nimi a naví, pře jejich charakterových vlastnostech by se dobře uživili i tam, nakonec stačí zkouknout 25 let staré zprávy.....

A bohužel, je to i tady, viz, každoroční hysterie stran jednání o mzdách v automobilkách nebo včerejší článek o zdražování v MHD. Jeden z diskutujíchc správně podotkl, že v anketě chybí jedna otázka. Ta by ale ono bulvární vyzbńění článku celé popřela, takže se prostě nehodila....
19. 5. 2011 19:16
Nechť žije transformace normálních zpráv na bulvární zvratky
Pamatujete si, jak se nám média pokusila podat zprávu o rozšíření produkce Vrchlabí o převodové skříně? Drtivá většina lidí to pochopila tak, že ve Vrchlabí končí výroba celých automobilů, půlka zaměstnanců dostane výpověď, a ten zbytek bude potupně vyrábět jen komponenty... Nyní samozřejmě vyplavalo na povrch, že výroba vozů bude pochopitelně pokračovat, naprosto nezávisle na produkci převodovek. Ale pozitivní zpráva typu : Škoda Auto rozšiřuje pobočný závod Vrchlabí o výrobu převodovek, díky které vznikne mnoho nových pracovních míst - by byla očividně málo bulvární, šokující, a hlavně by byla POZITIVNÍ ! A pozitivní zprávy podle pánů rádobynovinářů asi nikdo číst nechce :no: