Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodá nové trolejbusy pro Zlín a Otrokovice

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Škoda Electric vyrobí nové trolejbusy pro města Zlín a Otrokovice. Karoserie těchto vozidel pocházejí z produkce společnosti SOR Libchavy spol. s r. o.

Společnost Škoda Electric připraví pro Dopravní společnost Zlín-Otrokovice sedm nových nízkopodlažních vozidel modelové řady 30Tr za zhruba 94 milionů korun. Trolejbusy, které mají být dodány v prvním čtvrtletí roku 2019, budou provozovány na nově koncipované lince mezi Zlínem a ZOO Lešná.

Škoda 30Tr využívá karoserii autobusu SOR NB 12. Celková délka tohoto trolejbusu je 12.180 mm, šířka 2550 mm a výška 3400 mm. K pohonu slouží asynchronní trakční elektromotor o výkonu 160 kW, s nímž může tento model dosahovat rychlosti až 70 km/h.

„Trolejbusy budou moci sloužit i v místech, kde není trolejové vedení – jsou totiž vybaveny trakčními bateriemi a poloautomatickými sběrači proudu, díky kterým jsou schopny jízdy i mimo klasický napájecí systém,“ sděluje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

Trolejbusy pro Dopravní společnost Zlín-Otrokovice budou mimo jiné disponovat elektronickým informačním a odbavovacím systémem i výkonnou klimatizací prostoru pro cestující.

Pro zlínský dopravní podnik plzeňská Škoda Electric aktuálně vyrábí i další zajímavé produkty. Prvním je kloubový trolejbus Škoda 35 Tr s karoserií UrbanWay od firmy Iveco, který zlínský dopravce do svého vozového parku získá ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Škoda Electric rovněž do Zlína dodá zcela nový typ nízkopodlažního elektrobusu s obchodním názvem Škoda E’City. Vozidlo s jednorázovým dojezdem min. 100 km bude dobíjeno pomocí pantografu z trolejového vedení a nočním dobíjením v depu. Topení vozu je elektrické. Samozřejmostí je plnohodnotná klimatizace moderní informační systém, USB zásuvky pro dobíjení telefonů. Ve Zlíně bude v provozu od prvního čtvrtletí příštího roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)