Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia na zemní plyn? Podle všeho již brzy!

Jan Mička
Diskuze (16)
Po nahrazení motoru 1.2 TSI motorem 1.0 TSI zůstaly v nabídce Škody Fabia pouze tříválcové motory. Jeden z nich už bude brzy spalovat stlačený zemní plyn.

Nahrazení oblíbené čtyřválcové dvanáctistovky TSI tříválcem 1.0 TSI bylo v případě Škody Fabia nevyhnutelné. S tímto motorem již nyní pořídíte vetší model Octavia, v rámci modernizace jej dostala také Škoda Rapid, a v roli základního agregátu bude figurovat také u nové generaci SUV Yeti. V souvislosti s přeplňovaným tříválcem se však dočkáme ještě jedné novinky – pohonu na CNG.

Informace o motoru 1.0 TSI spalujícím vedle benzinu také zemní plyn byla docela šokující už v rámci oficiálního představení nového Seatu Ibiza. Právě zde se tato verze objevila jako první a v rámci koncernu Volkswagen tak doplnila známé duo agregátů 1.4 TSI CNG a 1.0 MPI CNG.

Současná Škoda Fabia sice nestojí na stejné platformě jako Seat Ibiza (ten má zcela nový modulární základ MQB A0), to ale ničemu nevadí. Zprávu o zástavbě nové varianty přeplňovaného tříválce jako první zveřejnil server e-flotila.cz, kterému to prozradil Luboš Vlček, šéf prodejní organizace Škoda Auto pro Českou republiku, v rámci rozhovoru na letošním autosalonu v Ženevě.

Informace zatím není oficiální, Vlček však prozradil, že Škoda Auto věří v budoucnost CNG a v brzké době bude rozšiřovat portfolio těchto modelů. „Nechme se překvapit, ale mohu prozradit, že to bude fabia, nebo rapid,“ řekl Vlček v rozhovoru pro server e-flotila.cz. Možnosti jsou tedy zatím dvě, zástavbě motoru 1.0 TSI G-Tec do fabie však napovídá zmíněná nabídka v Seatu Ibiza a fakt, že je malý škodovácký model atraktivnější pro firemní klientelu.

Jan Mička
Diskuze (16)
10. 4. 2017 22:52
Re: Alternativní paliva
co sem někdy dávno četl tak nějaký normalní obsah což je 2.0 CNG má byt Audi a4 ale nikdy bych nekoupil nic pod 1800 ccm
Avatar - chetoos
18. 3. 2017 12:09
ŠKODA CNG
Je to dobrý nápad, ale dle mého názoru je to zbytečné. Moc aut se na CNG neprodá, navíc oproti LPG je stále malá síť stanic na CNG. Navíc stále dostanete holou Fabii za ještě více peněz jen s tím rozdílem že jezdí na CNG. Takové Dacii s vozy na LPG se daří více.
Avatar - Bazalt
18. 3. 2017 09:01
Re: skoda cng
Ahoj, díky za vysvětlení pro ty, co o cng toho moc neví a jen reptají...

Sám mám s cng najeto pár tisíc kilometrů, půjčuju si auta od plynárny a začal jsem už v době, kdy bylo v ČR sotva deset plniček.
Hodně jsem toho najezdil s Pandou, která má nádrže vyřešené tak, že nezabírají z kufru nic (jsou pod autem).
Loni jsem s Octávií projel za dva týdny celé Alpy. Při rozumné jízdě (tím je myšleno hlavně rychlostí limity) se dá najet přes 400km na jedno plnění. Kufr přišel o tu hlubší část, ale u Octávky to moc nevadí. Výhody jak píšeš, za prvé pořizovací cena (levnější jak nafta) ale hlavně naprosto klidná a tichá jízda. Ve firmě máme OIII 1.6 TDI a pokud mi někdo říká, že jsou už utlumené tak proti benzínu a cng je to pořád traktor.
Zákazy parkování v garážích a parkovacích domech jsou pakárna a často výmysl provozovatelů. Cng se nechová jako lpg. Občas mám pocit, že je to opět jedna ze specialit ČR.

[odkaz]
18. 3. 2017 00:25
Re: skoda cng
Přesně, bál jsem se toho a dneska už mám najeto 60tis km za 1,5 roku. Za diesel bych to rozhodně neměnil ;-)
Avatar - praděda7
17. 3. 2017 22:10
Re: Pohon Fabie pouze na tři válce...
Neřeš to. Je to dlouhá historie.