Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Motorsport vzdá na Rally Bohemia hold kultovnímu feratu

Jan Mička
Diskuze (13)
O tomto víkendu se jede další závod Mistrovství České republiky v rallye. Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem se zde představí v tajemné Škodě Fabia R5 Ferat!

Rally Bohemia je čtvrtým podnikem z celkově šesti závodů Mistrovství České republiky v rallye, pro tým Škoda Motorsport ale bude v něčem speciální. Mladoboleslavská automobilka si totiž v těchto dnech připomíná pětatřicáté výročí od vzniku filmu Upír z Feratu, kde si vedle Dagmar Havlové (tehdy Veškrnové) zahrála tajemná Škody 110 Super Sport známá pod názvem Ferat. Nyní již kultovní vůz s nezvyklým přístupem do kokpitu (odklápělo se celé čelní sklo i s dveřmi) můžete obdivovat v Škoda Auto Muzeu, jeho odkaz však bude vidět také na trati „bohemky“.

Do závodu, který je složený z celkem osmi rychlostních zkoušek o celkové délce přes 150 kilometrů, vyrazí posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler se speciálně upravenou Škodou Fabia R5. Černý vůz se zlatými koly poveze na kapotě velké písmeno „F“ odkazující na filmovou legendu, přeplňovaná šestnáctistovka o výkonu 205 kW a točivém momentu 420 N.m však na rozdíl od kultovního feratu nepotřebuje ke svému životu lidskou krev.

„Je to super akce. Myslím, že naše černá Škoda Fabia R5 bude pro fanoušky jedinečný motiv k fotografování. Pro nás je ale nejdůležitější, abychom na Rally Bohemia byli stejně úspěšní jako dosud a abychom dále posílili své vedení v českém mistrovství. Cílem je čtvrté vítězství v sezóně,“ řekl Jan Kopecký, pilot týmu Škoda Motorsport. Pokud se Kopeckému podaří letošní „bohemku“ vyhrát, připíše si již čtvrtý triumf v tomto podniku v řadě. Samotná Škoda je na Rally Bohemia neporažená už od roku 2009.

K příležitosti letošní Rally Bohemia si mladoboleslavská automobilka připravila také doprovodný program, jehož součástí bude i promítání filmu Upír z Feratu. Začíná zítra, tedy v pátek 1. července, v 19 hodin.

Jan Mička
Diskuze (13)
2. 7. 2016 00:13
Film byl ....
..... podprůměrný už v době svého vzniku. Stejně jako už i tehdy to auto a kozy Vešknky vždycky. Víc k tomuto tématu nemám co říct.

A jestli mi dnes bude chtít EU zcenzurovat umělecké dílo do podoby, která se mi nebude líbit, pořád mám prostředníček. A ten ti tvůrci měli i tehdy. To k té cenzuře, byla-li - nevím - u tohoto filmu nějaká. Nebudu mít co žrát, ale zůstanu hrdý umělec dnes jako tehdy. Každého volba. A těch, co se nehodlali zaprodat tehdy nebo i dnes, zase až tak málo nebylo a není.

Přídavná jména kultovní, ikonická nebo nadpozemská patří přidávat k něčemu úplně jinému.

Škoda ÚVMV 1100 GT to byla jiná káva, pokud chci porovnávat stejný segment, zemi vzniku, možnosti a dokonce i automobilku v podobných letech. A přesto ne kultovní, úchvatné, ikonické, ohromující, dechberoucí, nebo nadpozemské. Ne. Jen prostě lepší než Ferat.
1. 7. 2016 09:49
Re: Kultovní?
no já teda se s tebou nechci dohadovat... s "definicí kultu" samozřejmě souhlasím... a uctívači - následovníci... mě se tedy nad článkem zobrazuje fotografie auta s označením Ferat a článek hovoří o lidech, kteří na legendu nezapomněli...
1. 7. 2016 09:35
Re: No
Za "nekvalitu filmu" nemohou ani tak tvůrci, jako tehdejší cenzura, která některé obrazy seškrtala ještě ve scénáři...další pak zlikvidovala ve střižně. Samozřejmě s klasickou bolševickou výmluvou, že tohle a támhleto není hodno socialistického soudruha... Konec konců, režisér filmu ( a filmů jako Panna a Netvor nebo Spalovač mrtvol - což jsou výjimečná díla) později prohlásil, že to byl jeho nejvíce cenzurou znehodnocený film. O to hůře, že vše, co bylo z filmu odstraněno, bylo prakticky ihned zlikvidováno, čili po 89 nemohl být film "slepen" do zamýšlené podoby.

Na tehdejší společenské klima byl film přesto velmi odvážný... plný symboliky.
Pro mnohé lidi je to kult - obsahoval nejen Ferat, ale i silné erotické téma, za železnou oponou málo vídané...
Avatar - Stejsn
30. 6. 2016 21:43
Re: Kultovní?
No to furt není kult. Kult něco následuje, má uctívače - následovníky. Vadí mi nadužívání slova "kultovní" prostě.
30. 6. 2016 18:42
No
nevím. Design ujde, ale za kultovní bych toto auto nepovažoval. Na druhé straně je u nás v poslední době moderní kdejakou kravinu označovat za kultovní. Mimochodem i ten film patří spíš k tomu slabšímu co se u nás vytvořilo.