Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda odborářům nabízí růst platů o 7,5 %

Dan Vořechovský
Diskuze (26)
Škodu Auto tlačí čas a tak přistoupila ke zvýšení návrhu na růst mezd. Odbory však stále požadují více než dvakrát tolik.

Škoda Auto při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě částečně ustoupila odborům a zvýšila svůj návrh na růst mezd na 7,5 %. Dosavadní návrh činil 6,1 %. Odboráři stále trvají na původním požadavku na sedmnáctiprocentní nárůst mezd. Škodu ke zvýšení zřejmě donutila časová tíseň, neboť smlouvu je nutné uzavřít do konce března, kdy vyprší současná platná mzdová dohoda. Nový návrh Škody počítá s dalšími bonusy, osobním ohodnocením a odměnami za loňské hospodářské výsledky. Podle Martina Jahna, který ve Škodě šéfuje personálnímu oddělení, tak Škoda ve skutečnosti odborům navrhuje více než desetiprocentní nárůst mezd.

Odbory v případě nedohody uvažují o nátlakových akciích, např. v podobě stávky. Odboráři svůj návrh na růst mezd opírají zejména o výborné hospodářské výsledky automobilky v minulém roce, neboť z finančního hlediska byl pro Škodu Auto loňský rok nejlepší v historii. Průměrná mzda se v roce 2006 v automobilce pohybovala kolem 22 tisíc Kč. Pokud by odbory dokázaly prosadit všechny své požadavky, musela by Škoda na mzdy vydat o celkem 24 procent více prostředků než v loňském roce. Vedení Škody považuje celkové požadavky odborů za nereálné.

Dan Vořechovský
Diskuze (26)
1. 4. 2007 22:22
Re: problém
Rozumny nazor. Nemyslel jsem opustit vlast, jen odejit k jinemu zamestnavateli, ktery Ti mzdu, na kterou se cenis, da. Pokud nemas premrstene pozadavky, da se toho domluvit hodne. Vis, prijde mi naprosto uchylny pozadovat to, co si odborari ve skodovce vymysleli.
1. 4. 2007 15:28
Re: hlobilp
Jsem obycejny zamestnanec, ktery samostatne rozhoduje o tom kde a za kolik bude pracovat. O vysi meho platu se domlouvam se svym nadrizenym, dle toho, jak je s mou praci spokojeny. Ale nejsem tak naivni, aby po svem zamestnavateli pozadoval navyseni v desitkach procent. Zvysenim platu o 24% myslis malinko lip? Uvedom si, ze na praci na lince Ti staci temer kazdy, kdo ma trosku fyzicku, zadny vzdelani na to nepotrebujes. Kazdy komu se v zamestnani nelibi, na svobodnou volbu pracovat kde bude pracovat, otrokarstvi a nevolnictvi je davno zruseno.
Avatar - Sprint
1. 4. 2007 13:04
hlobilp
Co jsi? Manažer velký firmy se statisícovým příjmem, nebo jenom netáhlo na podpoře co závidí, že by se někdo mohl mít o malinko líp??? Nechápu, proč tě sere, že by někdo dostal přidáno.
1. 4. 2007 10:00
Re: problém
uz jsem to tu psal... jestli se Vam v praci nelibi, muzete jit pracovat jinam.
Avatar - Sprint
31. 3. 2007 20:11
problém
Lidem, kteří neznají problematiku věci se to nikdy vysvětlit nedá. Problém je daleko složitější než napsal tento "usmolený" článek. To je diskuze na hodinu!!! Škodovka navrhuje celou změnu platového systému, než byl dosud s konečným výsledkem takovým, že lidi by si ani moc nepolepšili!!! Průměrný plat dělníka v přímé výrobě (kterých je většina) se pohybuje do 15000kč čistého. To opravdu není moc, zvlášť za výkon, jaký je požadován!