Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Superb se dostala do užšího výběru kandidátů Světového auta roku 2016

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Novou generaci Škody Superb najdeme v jedenadvacítce kandidátů hlavní ankety World Car Awards.

Anketu čeká její dvanáctý ročník, je tedy stále relativně nová. Vznikla v lednu 2004 a první vítěz byl vyhlášen v roce 2005. Obdobná evropská, která existuje již přes padesát let, má v našich očích větší prestiž, ale ignorovat tu světovou rozhodně nemůžeme. I když zde Česká republika v jury zatím zastoupení nemá.

Celkem 72 odborných porotců vybralo do hlavní kategorie jedenadvacítku nových modelů a vyhlásilo ji na autosalonu ve Frankfurtu. Z ní vzejde užší finále a nakonec celkový vítěz. Loni si nejcennější vavřín WCOTY (World Car Of The Year, jak zní oficiální název v originále) odnesl Mercedes-Benz třídy C. Cenu za nejlepší sportovní auto získal stejný výrobce díky AMG GT, luxusní třída měla svého vítěze v kupé třídy S, takže trojcípá hvězda triumfovala totálně a dosáhla hattricku. Na konkurenci zbyly pouze dva tituly, za design byl zvolen neotřelý Citroën C4 Cactus a mezi „zelenými“ auty pak BMW i8.

Soutěže se mohou zúčastnit ty vozy, které se prodávají na nejméně dvou kontinentech a na trh přišly nebo přijdou od začátku roku 2015 do poloviny 2016. To znamená, že některé soutěží i dvakrát po sobě. A kdo se o triumf popere letos? Našince může těšit, že mezi vybranou automobilovou všehochuť se dostala i třetí generace Škody Superb.

Seznam obsahuje prestižní modely luxusních značek, dokonce osmičku SUV a crossoverů, ale i jedno MPV a jeden hybrid. Dříve protěžované elektromobily se o vítězství poperou jen samostatně. Nejvíce modely, dvěma, je překvapivě zastoupeno Subaru a také Mazda. Americký původ ankety prozrazuje přítomnost Cadillacu CT6, Chevroletu Malibu a nového extravagantního Nissanu Maxima, tyto vozy se na starém kontinentu prodávat určitě nebudou (Cadillac možná). Světová anketa sice také zohledňuje „value for money“, ale nepřikládá tomuto kritériu zas až takový důraz. V Evropě nejexponovanější nižší střední třídu zde zastupuje jen Opel Astra, samozřejmě spolu s britským dvojčetem od Vauxhallu.

Výběr se zúží v Ženevě na první tři v každé kategorii, vítězové budou vyhlášeni na autosalonu v New Yorku 24. března 2016, a to jak celkový, tak i ve třídách Design, Green, Luxury a Performance. Ty mají svoje vlastní kandidáty, mnohdy se jedná o karosářské či motorické varianty stávajících řad. Nejvíce hlavních titulů zatím získal Volkswagen (4) před Audi (2), Mercedes-Benz, Nissan, Mazda, Lexus a BMW mají po jednom.

Seznam kandidátů ankety Světový automobil roku 2016
Značka/model 
Audi A4Audi A4
BMW X1BMW X1
Cadillac CT6Cadillac CT6
Ford EDGEFord EDGE
Honda HR-VHonda HR-V
Hyundai TUCSONHyundai TUCSON
Chevrolet MALIBUChevrolet MALIBU
Jaguar XEJaguar XE
Kia OPTIMAKia OPTIMA
Land Rover DISCOVERY SPORTLand Rover DISCOVERY SPORT
Mazda CX-3Mazda CX-3
Mazda MX-5Mazda MX-5
Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLC
Nissan MAXIMANissan MAXIMA
Opel/Vauxhall ASTRAOpel/Vauxhall ASTRA
Ssangyong TIVOLISsangyong TIVOLI
Subaru LEVORGSubaru LEVORG
Subaru OUTBACKSubaru OUTBACK
Škoda SUPERBŠkoda SUPERB
Toyota PRIUSToyota PRIUS
Volkswagen TOURANVolkswagen TOURAN

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
17. 9. 2015 12:48
Prius
Jasny vyherce.
Avatar - rimow11
17. 9. 2015 07:48
Re: Jednoznačně ...
:yes:
Avatar - Dzakobo
16. 9. 2015 21:03
Re: Supík úplně bez šance není
Superb je jen Passat, na kterém se více šetřilo... Jediné + je verze liftback. XE je NEJ
Avatar - 3_diamanty
16. 9. 2015 20:11
Re: Supík úplně bez šance není
chcel som aj ja napisat ze discovery sport ale mam tusak ze v tejto ankete uz SUV budu tahat za kratsi koniec napriek ich oblubenosti... alebo teda aspon co viem SUV moc zatial tieto ankety nevyhravali... ale mozno je cas na zmenu... land roveru by som to tiez doprial :yes:
16. 9. 2015 20:07
Supík úplně bez šance není
Z téhle sestavy bych viděl TOP3 (jedno v jakém pořadí):

Superb
Jaguar XE
Land Rover Discovery Sport ;-)