Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Vision X a její unikátní CNG hybridní pohon. Exkluzivně o něm víme vše!

Jiří Baborský
Diskuze (120)
Koncept Vision X nakonec není jen předobrazem nového škodováckého crossoveru, ale představí ještě jednu významnou novinku. V Mladé Boleslavi totiž vyvinuli CNG hybrid, který výhledově dostane většina malých a kompaktních modelů koncernu Volkswagen.

Přímo ve vývojovém centru Škody v Mladé Boleslavi nám pohon blízké budoucnosti představili jeho autoři v čele s Martinem Hrdličkou, vedoucím vývoje podvozku a agregátu domácí automobilky.

Předně se rozvyprávěl o motivaci k hledání nové cesty. Asi tušíte, že za vším stojí čím dál přísnější emisní normy. Zatímco letos se musejí značky vejít do flotilového průměru CO2 130 g/km, za dva roky to bude už 95 g, v roce 2025 jen 80,75 g a pro rok 2030 už legislativa vyžaduje 66,5 g/km. A co že to je ten flotilový průměr? Jednoduše se sečtou emise CO2 všech prodaných aut dané značky za rok a vydělí se počtem prodaných kusů v relevantním období. Každý gram navíc znamená pokutu 95 euro za každé prodané auto. Škoda plánuje pokořit milionovou hranici, takže jediný gram CO2 nad limit by ji stál 95 milionů eur. A pak se divme rozmachu tříválců, hybridů, plug-in hybridů a elektroaut. Jinak to zkrátka nejde.

Čeští inženýři se rozhodli hledat co možná nejméně trnitou, přesto dostatečně efektivní cestu pro masově prodávané modely. A našli ji v něčem, čemu říkají mild hybrid plus. Vpředu přeplňovaný spalovací čtyřválec 1.5 G-Tec 96 kW a 250 Nm, tedy nový motor 1.5 TSI upravený pro spalování stlačeného zemního plynu CNG. Přes samočinnou převodovku pohání přední kola a řemenem je s ním spojený elektrický startér generátor schopný rekuperovat kinetickou energii při brzdění nebo plachtění. Celkem známá a dnes už běžná věc.

To nové se odehrává vzadu. Zadní náprava je totiž osazena malým elektromotorem o výkonu 20 kW a točivém momentu 70 Nm, který točí až 20 000 min-1. Elektřina vyrobená generátorem se ukládá do ion-lithiového akumulátoru o kapacitě 1,5 kWh a využívá se k pohonu zadních kol, když je to potřeba. Tedy při rozjezdu, kdy elektromotor pomůže svým točivým momentem v nízkých otáčkách, při akceleraci nebo tehdy, když je zapotřebí trakce všech čtyř kol. Chápete správně, jde vlastně o připojitelný pohon 4x4 bez spojky a kardanu, kde jsou hnací motory spojené pouze dráty. Navíc jako bonus dokáže auto jet i čistě na elektřinu jako zadokolka – točivý moment na kolech (neplést s momentem samotného motoru) má hodnotu 1200 Nm, pro srovnání současná Octavia 4x4 má na zadku maximum 3100 Nm. Bavíme se o elektrickém dojezdu asi 2 km při rychlostech do 50 km/h, což využijete třeba na parkovišti, při městském popojíždění nebo plynulé jízdě po okresce, kdy zvládnete projet celou obec čistě elektricky.

Suma sumárum tak umí být tohle auto předokolka na CNG, zadokolka na elektriku nebo čtyřkolka při zapojení obou pohonů.

Obdobný systém si možná pamatujete od peugeotu, který měl ale pod kapotou diesel. Stejně tak můžeme připomenout třeba Lexus RX – ten má vpředu tradiční hybrid a navrch další elektrickou jednotku pro zadní pohon. V tomto případě jde ale o vysokonapěťový systém, k jehož servisu potřebujete mechanika se zkouškami na silnoproud. Škodovácký systém pracuje s napětím 48 V, takže jej lze servisovat u běžných opravců.

Martin Hrdlička vše shrnul výstižně. Využili jsme osvědčený pohon na CNG s nízkými emisemi a s pomocí zadního elektromotoru přidali několik bonusů: mild hybridní funkci, tedy jakýsi výkonový boost + schopnost krátkodobé jízdy čistě na elektriku + pohon všech kol. A co když budu mít zrovna prázdné baterky a budu potřebovat vyjet ze sněhu, zaznělo okamžitě z davu. I na to se myslelo. Když řídicí jednotky vyhodnotí, že je potřeba pohon 4x4 a baterky jsou právě na nule, začne startér generátor vyrábět elektřinu a pošle ji rovnou do zadního motoru. V praxi by vše mělo fungovat stejně rychle a neznatelně jako dnešní čtyřkolky s mezinápravovou spojkou. Ve srovnání s nimi má být novinka lehčí – elektromotor s integrovanou dvoustupňovou převodovkou váží kolem 40 kg, 10 kg má mít baterie. Cena nové motorizace by mohla v praxi zhruba odpovídat příplatku za CNG a 4x4, ale to už hodně předbíháme. Mimochodem taková kombinace momentálně není v koncernu Volkswagen teď možná, protože čtyřkolka s hnacím hřídelem, mezinápravovou spojkou a zadním diferenciálem se spolu s nádobami na CNG pod auto prostě nevejde. Tím se dostáváme k tomu, pro jaká auta je vlastně škodovácký systém vyvinutý.

Pro vozy na platformě MQB A0, A a B výhradně s víceprvkovým zadním zavěšením. Snadno z toho dovodíme, že se CNG hybridu nedočká Fabia, Ibiza ani Polo, ani jejich SUV deriváty - sériový Vision X, Arona nebo T-Cross. Ty všechny mají zadní nápravu vlečenou. Jedinými prcky s víceprvkem budou Audi – u nich připadá mild hybrid plus v úvahu. A potom u všech octavií, karoqů, superbů a kodiaqů, golfů, passatů, tiguanů, leonů, atec, tarrac a Audi A3 a odvozených SUV. Tedy u aut, která dělají či budou dělat koncernu největší prodejní čísla.

Aby toho nebylo málo, skládačka logických dílků pokračuje. Možná si vzpomenete, že Audi před časem představilo koncept výroby syntetického CNG. Zjednodušeně šlo o to, že vodní a větrné elektrárny vyrábějí energii, která se používá na elektrolýzu vody. Vzniklý vodík lze použít pro pohon aut s palivovými články nebo sloučit s nežádoucím CO2 z atmosféry a vytvořit CH4, tedy metan, což je vlastně CNG. Tato „fabrika“ už v Německu funguje a získává syntetický zemní plyn ekologickou cestou nezávisle na těžbě ropy. Sázka koncernu na CNG tak v dlouhodobém horizontu dává zase o něco větší smysl.

Boleslavští inženýři se právem pyšní tím, že nápad pochází z jejich hlav, proto také byli pověřeni vedením celého tříletého projektu. Z hlediska principu a odladění je hotovo, plně funkční systém jsme viděli zabudovaný v Karoqu, který už najíždí testovací kilometry. Teď už záleží jen na koncernu, kterým modelům a v jakém pořadí nový pohon nadělí. Podle toho se budou odvíjet konkrétní provozní vlastnosti a zástavbové detaily jako je třeba velikost tlakových lahví na CNG.

Co se týče ženevského konceptu Škoda Vision X, ten má dojezd na plyn a nouzovou benzinovou zásobu 650 km. Z 0 na 100 km/h se rozjede za 9,3 sekundy a jede až 200 km/h, to vše při kombinovaných emisích CO2 89 g/km.

Mimochodem jak si můžete všimnout na schematické kresbě, studie má dva akumulátory v podlaze pod předními sedadly. Pro sériovou výrobu se ale počítá s jednou baterií pod podlahou kufru a prý bylo myšleno i na možnou zástavbu rezervního kola.

Jiří Baborský
Diskuze (120)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
5. 3. 2018 10:13
Re: Dobry den, chtel bych jeden nesmysl
Tak ako to je? Ty si myslis ze v EV mode je ICE napojeny priamo na prevodovku ktora toci jeho hriadelom?
2. 3. 2018 19:14
Re: Dobry den, chtel bych jeden nesmysl
Tak jsem se na to podíval (nemyslím to tvé video). Se spojkou jsem měl pravdu já. Slouží k omezení šoků. Elektronika nijak neumí motor odpojit. Ve třetí generaci je skutečně druhý planetový převod, ale je mezi PSD a MG2. Unašeč je zafixovaný, takže dává pevný převod. Díky tomu můžou mít menší MG2 (nemusí být tak silný). Měl jsem možnost si s tím hrát někdy 2011/ 2012 a třetí generaci jsem tehdy neviděl, jen druhou (třetí byla příliš nová). Zdá se, že Prius Prime má spojku, která zabraňuje točení klikové hřídele. To si budu moci prohlédnout, známý bude mít HSD z něj na hraní. :-)

To ale mluvíš o něčem jiném a reagoval jsem na to minimálně dvakrát. Potřetí už nebudu. A tvá teorie o tom, proč MG1 nechtějí odpojovat, je úsměvná. Opět jsem už minimálně dvakrát napsal, proč to ani nejde. Ani neříkám, že je to tak špatně. Jen se snažím, marně, martinST vysvětlit, že to HSD dělá také. Ty si zase vedeš tu svou.

Tomuhle opravdu říkáš nejlepší vysvětlení? To zdůvodnění nedává moc smysl (respektive mu tam něco zásadního uniká). A ona to skutečně redukce je, z pohledu MG2, jak to chápeme u terénních aut.
Avatar - .StenLi.
2. 3. 2018 12:04
Re: Dobry den, chtel bych jeden nesmysl
Tak ako pises spojka ktora v HSD je medzi ICE a eCVT sluzi na odpojovanie ICE nie vo vyssi rychlostiach alevo vo vsetkych rychlostiach pri EV rezime a pri pusteni plynu pri zaradenom D, MG1/2 nikdy netocia klukovym hriadelom motora - to je brzdenie motorom a su to poriadne straty. Toto sa deje iba pri zaradenom B rezime.

Skoda generator je hlupy pretoze nedokaze rekuperovat kineticku energiu pri zjazde z kopca a pri pusteni plynu - co je jeden zo zmyslov hybridu. HSD/THS to robi hned po uvolneni plynu - vzdy kusok rekuperuje, vidno to aj na displayi = preto ani Toyota nechce generator odpajat, nikdy, preto tam nie je ziadna spojka.

Pridanie druhej planetovky je objasnene asi najlepsie tu: [odkaz]
2. 3. 2018 10:54
Re: Dobry den, chtel bych jeden nesmysl
Volt (první generace) tam ty spojky má proto, aby mohl fungovat v režimu sériového hybridu, kdy vlastně převodovku obchází. Protože sériový hybrid byl to, co původně slíbili, než zjistili, že to nefunguje tak, jak si představovali.

Vím, že výkonnější HSD jako například v GS450h má Ravigneaux převod. Ale že by to měl Prius 3g? Udělali to kvůli efektivitě při vysokých rychlostech. Tedy aby snížili podíl elektrické cesty (kolik výkonu jde přes generátor). V podstatě je to dvoustupňová planetová převodovka.

O čem se tu bavíme: martinST si stěžoval, že u systému Škody běží generátor kdykoli běží motor, pokud tam není spojka. A já říkám, že HSD je na tom podobně. Když běží motor, běží i generátor. Žádná spojka tam není, která by generátor odpojila, a ani být nemůže, protože by to přestalo fungovat. A do toho přijdeš ty s odpojováním motoru, které HSD stejně neumí (spojka tam je, ale není ovladatelná, slouží jen k omezení šoků). Nemluvě o tom, jakou logiku má odpojování motoru, když má pohánět auto (v téhle situaci, o které se bavíme).

Viděl jsem myslím systém z Priusu druhé generace (třetí jsem myslím viděl také, ale jen krátce a už rozebraný; ničeho takového jsem si nevšiml, ale mohl jsem to přehlédnout). Chceš tedy říct, že pro třetí generaci přidali další planetový převod, který slouží jen k připojování motoru? Tedy je tam brzda (to, čemu říkáš spojka), která zastaví ten třetí prvek a tak spojí motor s PSD? Alternativně by to mohla být spojka, která připojí motor na druhý prvek (aby tedy byl připojen ke dvěma najednou), ale není mi moc jasné, proč by to takhle někdo dělal.

Předpokládám, že jediný důvod pro odpojování motoru je umožnění EV režimu ve vyšších rychlostech bez zbytečných ztrát (točení klikové hřídele naprázdno).
2. 3. 2018 10:05
Re: Dobry den, chtel bych jeden nesmysl
Možná je to jen setrvačník