Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovka představila v Brně několik zajímavých novinek

Miloslav Fišer
Diskuze (19)
Škodovka prezentuje v Brně zajímavou expozicí s modely, které jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé (Superb VIP a Taxi). Světové premiéry pak doplňují nedávno představené modely (Fabia RS, Octavia Combi RS a soutěžní Fabia WRC)...

Největší tuzemská automobilka se prezentuje v Brně zajímavou expozicí s modely, které jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé (Superb VIP a Taxi). Světové premiéry pak doplňují na stánku o rozloze přes 1800 metrů čtverečných nedávno představené modely (Fabia RS, Octavia Combi RS a soutěžní Fabia WRC) a nechybí ani stávající modelové řady s původními i novými motory.

Z hlediska návštěvníka těžko přehlédnutelným a součastně jeden z nejzajímavějších exponátů je soutěžní Fabia WRC, která byla poprvé představena letos v Ženevě. Bližší technické informace o tomto voze jsme již zveřejnili<, ovšem tehdy nebylo zcela jasné, kdy se nové „véercéčko“ postaví na „ostrý“ start. Dnes je již pevně stanoveno datum soutěžní premiéry, která se uskuteční na Rallye Deutschland ve dnech 24.-27.července.

Své skryté rezervy z hlediska uplatnění některých výbav odkryl Superb ve verzi VIP. Jedná se o další verzi vycházející ze Superbu s motorem 2.8 V6/142 kW a pětistupňovou automatickou převodovkou Tiptronic v provedení Elegance. Superb se tak použitím exkluzivních materiálů a speciálních prvků výbav přeměnil v mobilní kancelář se vším, co lze u vozů podobné kategorie očekávat. Ve voze nechybí vedle dvojice obrazovek na zadní straně předních hlavových opěrek otočný stolek pro počítač a komunikační zařízení pro připojení k internetu. Cena této verze nebyla dosud přesně stanovena, ale vzhledem k ceně výchozího modelu (1.141.900 Kč) lze předpokládat, že se bude pohybovat okolo hranice 1.400.000 korun.

Další specializovanou verzí na stánku Škoda Auto je Superb Taxi, který v sobě zohledňuje specifika provozu v taxislužbě. Již tradičně je verze Taxi nabízena v barvě slonové kosti. Jako pohonné jednotky lze volit dvojici turbodieselů a to 1.9 TDI-PD/74 kW a 1.9 TDI-PD/96 kW a benzinový motor 2.0/85kW.

Výchozí verzí již zmíněné Fabie WRC je verze RS, která se představuje v Brně ve své národní premiéře. Zajímavým údajem u tohoto vozu je jeho cena, která je v porovnání s ostatními verzemi Fabie překvapivě nízká a činí 495.000 korun. Po kapotou je ukryt turbodiesel 1.9 TDI-PD/96 kW (130 k) doplněný novinkou u Fabie – šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou. Součástí výbavy „malého ersesa“ jsou například 16“ kola z lehkých slitin, ABS a EDS/ASR, xenonové světlomety, airbag řidiče a spolujezdce, klimatizace či rádio s CD přehrávačem a osmi reproduktory.

Nelze samozřejmě zapomenout na dvojici nových motorů pro modelovou řadu Fabia, které již byly představeny v Ženevě. Prvním z nich je zážehový tříválec 1.2 12V HTP/47 kW. Cena hatchbacku Fabia s tímto motorem v provedení Classic začíná na částce 294.900 korun. Druhou novinkou pod kapotou je turbodiesel 1.4 TDI-PD/55 kW. Prodává se od 376.900 korun.

Miloslav Fišer
Diskuze (19)