Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Maybach od Peisert Design: Vize elektrického luxusu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Smart sice není levný, ale do města je jako dělaný. Někdo se však potřebuje i přecpanou metropolí pohybovat s náležitým luxusem.

Že může být městské mikrovozítko luxusní, dokázal Aston Martin, když se dohodl s Toyotou na přepudrování jejího iQ. Vyšperkovaný Cygnet, který stál více než trojnásobek originálu v základu, byl sice naprostým propadákem, ale existoval – a to je důležité. Jak by mohl vypadat jeho ideový nástupce, Smart ForTwo s logem Maybachu?

Nad tím se zamyslel designér Jan Peisert z Düsseldorfu. Jeho výtvor je sice pouze virtuální, ale vypadá... přinejmenším zajímavě. Změnilo se vlastně skoro všechno počínaje přední maskou se svislými chromovanými žebry. Nevypadá násilně jako na rádoby luxusních verzích aut z koncernu British Leyland, pamětníci si určitě vzpomenou. Autor se evidentně nechal inspirovat studií Maybach 6. Kulatá světla nahradily trojice nad sebou umístěných diodových.

Gigantická kola s průměrem 22 palců daroval otevřený Mercedes-Maybach S 650. Prostor pod bočními okny kolem klik dveří dostal černou barvu, opticky tak vzhled odlehčuje. Na B-sloupcích nesmí chybět logo Maybachu. Také záď se změnila, koncové reflektory mají jinou grafiku a jsou vizuálně propojené. V kabině trůní palubní deska z modernizované S-Klasse W222 s digitálními přístroji včetně infotainmentu pod společným sklem. Je samozřejmě zprava zkrácená, celá by se dovnitř nevešla, na to je smartík příliš úzký.

Originálu extravagance nechybí, tohle je ale jiná káva. Designér počítá s karbonovými panely karoserie včetně střechy a pochopitelně „ekologickým a zeleným“ pohonem dvojicí elektromotorů u kol. Předpokládáme, že zadních. Sériová verze má mimochodem jediný. Benzinový motor snad ani nikdo nečekal, že?

Foto: Peisert Design

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
17. 5. 2017 20:10
Smiesne
Od grilu až po luxus.
17. 5. 2017 19:53
Prečo
Prečo si dnes každý "dizajnér" myslí, že iba odporné = zaujímavé a ešte odpornejšie = luxusné... pekné autá súčasnosti človek zráta snáď na prstoch jednej ruky. :'-(