Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Solaris dodá elektrické autobusy pro Brusel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Polská společnost Solaris Bus & Coach získala zakázku na dodávku elektrobusů pro největšího poskytovatele veřejného hromadné dopravy v Bruselu.

Společnost Solaris Bus & Coach podepsala rámcovou smlouvu s belgickým dopravcem STIB o dodávce sedmi elektrických autobusů Urbino 8,9 LE s možností rozšíření této objednávky. Do ulic Bruselu mají první elektrobusy z Polska vyrazit začátkem příštího roku.

Tato vozidla budou nasazena na nově zřízené lince s označením Citybus a vedoucí centrem belgické metropole. Autobusy z produkce polského výrobce budou prvními elektřinou poháněnými vozidly ve flotile dopravce a mají posloužit k ověřování provozních vlastností a dopadů na životní prostředí.

Solaris Urbino 8,9 LE pro Brusel budou 8950 mm dlouhé, 2400 mm široké a 3250 mm vysoké elektrobusy, k jejichž pohonu poslouží elektromotor o výkonu 160 kW a potřebnou energii zajistí lithium-iontové baterie s kapacitou 160 kWh. Dobíjení bude probíhat ze sítě v garážích dopravce. Dodavatelem elektrovýzbroje pro tato vozidla bude polská společnost Medcom.

Elektrobusy pro společnost STIB rozhodně zaujmou svým zevnějškem v metalickém laku a rozhodně i pro současné městské autobusy netradičním provedením interiéru, protože mají disponovat koženkovým čalouněním sedadel a dřevěným dekorem podlahy.

Ve výbavě všech sedmi vozidel bude vedle klimatizace i kamerový systém pro sledování prostoru cestujících a oddělená kabina řidiče, která jej má ochránit před možným násilným napadením. Pro zvýšení komfortu tělesně postižených cestujících bude ve výbavě elektricky ovládaná nájezdová rampa pro invalidní vozíky.

Belgický dopravce STIP v blízké budoucnosti plánuje velké nasazení elektrobusů v Bruselu a předpokládá se, že do roku 2030 bude 100 % jeho flotily tvořeno právě autobusy s elektrickým pohonem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
10. 8. 2017 16:52
Elektro výzbroj ze Škody
Dosud pro Solalrisy dodávala elektro výzbroj Škoda Plzeň-Ostrov n./Ohří. Jednalo se o trolejbusy. Dodává Škoda el.výzbroj i pro tyto elektrobusy? Článek to opomíjí.