Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Španělsko zavede ve městech rychlostní limit 30 km/h

David Bureš
Diskuze (65)
Snížení maximální povolené rychlosti má zvýšit bezpečnost španělských měst a zmenšit jejich znečištění.

Španělsko chystá snížit maximální povolenou rychlosti na 30 km/h na všech jednoproudých, obousměrných silnicích ve městech. Uvedl to španělský dopravní úřad na konferenci o bezpečnosti na silnicích v Cordobě.

Snížení maximální povolené rychlosti má zvýšit bezpečnost chodců. Podle ředitele španělského dopravního úřadu, Pera Navarra, mají chodci při srážce s autem jedoucím rychlostí 70 km/h nulovou šanci na přežití, při rychlosti 50 km/h však mají 50% šanci a při 30 km/h dokonce 95%.

Vedle bezpečnosti chodců má nižší povolená rychlost zlepšit ovzduší španělských měst, jak si přeje španělské ministerstvo životního prostředí. Například v Madridu jsou už deset let pravidelně překračovány povolené limity EU znečištění ovzduší. V Barceloně je již nyní kvůli úrovni znečištění snížena povolená rychlost na dálničních přivaděčích na 80 km/h. Přetrvávající znečištěné prostředí už odložilo zrušení tohoto rychlostního omezení.

Španělsko chystá zavést sníženou povolenou rychlost už během letošního roku. Na víceproudých silnicích ve městech bude stávající rychlost zachována.

Během roku 2009 zemřelo ve Španělsku 268 chodců při dopravní nehodě, z toho 46 % zemřelo ve městech. V České republice bylo za rok 2009 usmrceno 157 chodců, 110 z nich zemřelo v ulicích měst.

Snížení povolené rychlosti ve španělských městech připomíná snížení rychlosti na 50 km/h na pražské magistrále. Zde však byla nižší povolená rychlost zavedena kvůli hlukovým normám.

David Bureš
Diskuze (65)
28. 2. 2011 19:54
30 km/h i u nás
Třeba u nás v Brně zavedli v celé městské části 30 km/h. Hovadina jak noha, nedodržuje to nikdo včetně řidičů autobusů. Naštěstí jsou jen 2 místa kde můžou měřit, tam se prostě vždy trochu ubere a je to :-) Sledovali tím prý snížení hlučnosti, ale popravdě si spíš chtěli korupčníci na radnici vylepšit rozkradený rozpočet.
28. 2. 2011 19:49
Re: usnout
Už jsou i letadla který umí složit křídla a pokračovat dál jako auto, akorát ta cena nic moc. Nebo letadla schopný startovat a přistávat jako vrtulník a tím nemyslím Harrier.
Btw. nastal velkej boom používání proudových motorů do malých letadel, dokonce ultralehkých, hlavně v USA, ty motory vyrábí v První Brněnské. Čekám kdy s tímto motorem někdo postaví něco na způsob jetpacku a problém s dopravou bude vyřešen >:D
22. 2. 2011 19:35
Re: usnout
>:D

Nicméně lehké sportovní letadlo svůj merit má. Dolet 1000-1500 kilometrů při rychlostech 200-300 kilometrů za hodinu s cenou kolem 2 milionů. A přistát můžeš v klidu na louce za domem (pár set metrů ti na přistání stačí). Na to nemá ani Pendolíno. Praha-Ostrava za hoďku. Nedávno jsem se dokonce proletěl dieslovým letadlem >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - ManInBlack
22. 2. 2011 10:25
Re: Zodpovědnost a emise
Tachometrových. Reálných je to o nějakých 5km/h níž.
Avatar - ManInBlack
22. 2. 2011 09:19
Re: Zodpovědnost a emise
Upravenýho Saaba 9-5 2.0LPT, což s tím může mít taky něco společnýho. Byl zvýšen výkon nikoli vzhled, tudíž se nejedná o tzv. překližka-tuzing ;-)