Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Chystané BMW 8 trénuje na Severní smyčce

David Bureš
Diskuze (0)

Nová generace BMW řady 8 se začne prodávat v příštím roce. Jako první na trh dorazí kupé, počítá se ale i s dalšími karosářskými verzemi.

Květnovým představením konceptu BMW 8 mnichovská automobilka potvrdila návrat osmičkové řady. Ta se začne prodávat v příštím roce, a tak je nejvyšší čas auto doladit. Chystané velké kupé proto nedávno vyrazilo na Severní smyčku Nürburgringu, kde ho zachytily kamery „spy“ kameramanů.

Automobil se zatím ukrývá pod vrstvou kamufláže, koncept vystavovaný na letošní přehlídce Concorso d’Eleganza Villa d’Este ale jasně naznačil, jak bude sériová verze vypadat. Oproti konceptu ale zjemní, jak je zvykem. Kombinace elegance a drsnosti by ale měla zůstat.

S ohledem na zvuk zachyceného prototypu máme podle všeho co do činění se sportovně laděnou variantou M Performance. Ta patrně použije dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu 4,4litru z modelu M550i, v němž je naladěn na 340 kW.

BMW již oficiálně potvrdilo i příchod vrcholné varianty v podobě M8. Co bude pracovat v jejích útrobách, je zatím neznámo. Očekává se ale využití agregátu z nadcházející M5, tedy 4,4litrového osmiválce twin-turbo s více než 441 kW. Jelikož řada 8 sdílí platformu nejen s aktuální řadou 5, ale i větší řadou 7, dá se předpokládat, že se v nabídce objeví také dvanáctiválec z M760Li. Na opačném konci spektra by pak měl stát základní třílitrový šestiválec.

Nová řada 8, vzpomínající svým označením na původní model vyráběný mezi lety 1989 a 1999, se stává přímým nástupcem dosavadní řady 6. Proti ní však bude větší a luxusnější. BMW bude řadu 6 prodávat i nadále, nově je ale jejím členem liftback 6 GT, který nahradil 5 GT. Toto přejmenování znamená, že součástí řady 6 budou také další karosářské varianty. Po kupé dorazí i kabriolet, nástupce by se měl dočkat i model 6 Gran Coupé.

David Bureš
Diskuze (0)