Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nová generace Fordu Fiesta. Zatím jako speciál pro WRC

David Bureš
Diskuze (0)
Ford pracuje na nové generace fiesty, která bude luxusnější než současné provedení. Auto bude nasazováno i v rallye.

Světový šampionát v rallye čekají v příštím ročníku významné změny, v sezoně 2017 vstoupí v platnost nové regule, které mají znamenat rychlejší auta a zajímavější závody. Na změny pravidel se už připravuje i Ford, který jako poslední ze značek začal testovat svůj nový speciál.

Novinku však nevyvíjí přímo Ford, ale společnost M-Sport Malcoma Wilsona, která má na starosti závodní aktivity Fordu ve WRC. M-Sport se na nové předpisy připravil ve velkém stylu. Jestliže v létě firma testovala mulu na základech dosavadní fiesty, nyní vyšlo najevo, že pro příští sezonu postaví zcela nový speciál vzniklý na bázi nové generace fiesty. Dokazuje to video zachyceného prototypu závodního vozu, který ve Španělsku testuje nadějný estonský jezdec Ott Tänak.

Závodní prototyp navíc odhaluje i některé prvky sériové fiesty. Když si totiž odmyslíme mohutné křídlo na zádi nebo rozšířené blatníky s aerodynamickými prvky, máme tu karoserii příští fiesty. Příď s výraznou maskou chladiče naváže na současné provedení, záď však čeká důležitá změna – vertikální koncová světla v C sloupcích se přesunou pod zadní okno.

Důležitou zprávou je i zachování třídveřové karoserie. Jestliže většina konkurence se takové verze zbavila, nová fiesta bude nadále dostupná jako pětidveřová i třídveřová. Rallyeový speciál si přitom uchová sportovnější karoserii s jedním párem dveří.

Nová pravidla pro sezonu 2017 vedle lepší aerodynamiky znamenají i posílené motory. V útrobách Fiesta WRC se tak objeví přeplňovaná šestnáctistovka vyladěná až na 380 koní (280 kW). A právě ta údajně dělá představitelům M-Sportu vrásky na čele, motor prý trápí množství technických problémů.

Příští sezona WRC bude velice zajímavá, na nová pravidla se jednotlivé značky detailně připravily. Citroën stejně jako M-Sport připravuje zcela nový speciál, na základech nové generace C3. To samé platí i pro Hyundai a jeho novou i20 WRC. Do šampionátu se navíc po letech vrací Toyota, a to s Yarisem WRC. Vlastně jen Volkswagen vylepšil pouze stávající zbraň, jen už to oficiálně nemá být Polo R WRC, ale Polo GTI WRC.

David Bureš
Diskuze (0)