Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SSC Tuatara (992 kW): První technické údaje (+ video)

David Bureš
Diskuze (47)
Chystaný americký supersport bude poháněn vysokovýkonným vidlicovým osmiválcem o výkonu 992 kW!

Zákazníci ze Středního východu mohou na dubajském autosalonu poznat chystaný supersport Tuatara od amerického výrobce Shelby Super Cars (SSC). Vedle podrobnějších technických údajů SSC díky nově zveřejněnému videu nabízí i první pohled do interiéru tohoto vozu.

O pohon SSC Tuatara se bude starat uprostřed uložený motor 7,0 DOHC V8 přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Jeho výkon je 992 kW (1.350 k) v 6800 min-1, vrchol točivého momentu 1.411 Nm leží rovněž v 6800 min-1. Červené pole otáčkoměru začíná v 9200 min-1. Točivý moment je přenášen na zadní kola pomocí sedmistupňové převodovky, a to buď manuální, nebo robotizované.

Automobil má zrychlit z 0-96 km/h (0-60 mph) za 2,5 s, akcelerace z 0-320 km/h (0-200 mph) autu během testování trvala 16 sekund. Američany oblíbený sprint na čtvrt míle Tuatara údajně zvládne za 9,75 s. Podle plánů konstruktérů má Tuatara jet až rychlostí 444 km/h.

O zastavení Tuatary se postarají karbon-keramické brzdy o průměru 381 mm, s 8pístkovými třmeny vpředu a 6pístkovými vzadu. Z rychlosti 96 km/h má Tuatara zvládnout zastavit na 31,4 metrech. Tuatara je dlouhá 4.430 mm, široká 1.991 mm a vysoká 1.092 mm, její rozvor je 2.667 mm. Součinitel aerodynamického odporu činí 0,328. Automobil má podle údajů SSC vážit 1.247 kg, hmotnost pak bude rozložena v poměru 44:56 ve prospěch zadní nápravy.

Křivky auta navrhl americký designér Jason Castriota. Ten se v poslední době blýsknul konceptem Saab PhoeniX a studií Bertone Mantide, tvořil ale také například Maserati GranTurismo, Ferrari 599 GTB nebo zakázkové Ferrari P4/5.

Zajímavostí designu Tuatary jsou otvory na karoserii, které se objevují i v minimalistickém interiéru, inspirovaným leteckým průmyslem. Přístrojový panel se podobá head-up displejům, tvoří jej totiž skleněná deska, na které se promítají nezbytné informace. Dvojice skutečných head-up displejů je umístěna po pravé a levé straně přístrojové desky, pravý ukazuje aktuálně zařazený stupeň převodovky, na levém jsou zobrazeny informace zvolené samotným řidičem.

Dominantou středové konzole je 7,5palcová dotyková obrazovka multimediálního systému, pomocí vlevo umístěného červeného tlačítka se startuje motor. Před spolujezdcem jsou pak umístěny další dva displeje, na kterých je mimo jiné možné zobrazit aktuální rychlost auta.

Výbava Tuatary bude zahrnovat klimatizaci, navigaci, elektricky ovládaná okna a vnější zpětná zrcátka, audio systém s 10ti reproduktory, zadní parkovací kameru a navigaci. Karoserie a její skelet bude vyroben z karbonových vláken, jen deformační zóny budou mít nosníky z hliníku. Z jediného kusu karbonu budou kola, 19palcová vpředu a 20palcová vzadu. O jejich výrobu se postará společnost Carbon Revolution. Kola pak budou obuta do pneumatik Michelin Pilot Sport PS2.

David Bureš
Diskuze (47)
17. 11. 2011 19:45
Re: hustý no
No vidíš, přesně narážíš na to, že tahle auta jsou stavěná pro různé věci. Veyron je zkrátka DBS o úroveň (nebo dvě) výš, kdežto Agera je spíš Carrera GT na steroidech. Tohle auto je grand turismo a je celkem jedno, jestli průměrný člověk cílové skupiny lidí jezdí s řidičem a má soukromé letadlo. GT je od toho, aby se s ním cestovalo. Fakticky je i jedno, jestli se vůbec někdo najde, kdo ho tak bude používat. Cílem bylo postavit auto, které to zvládne. Koenigsegg a Bugatti jsou nebe a dudy.
15. 11. 2011 14:18
SSC
K technike sa ako neznalec nevyjadrujem ale dizajnovo ano. Davam do pozornosti ze interier ma typicke znaky americkeho "industrialneho" dizajnu - paralela z inej oblasti: Lexicon/Harman Kardon (najma tie "signalne" ovladacie prvky!)
14. 11. 2011 14:20
Re: hustý no
Kdo umí číst mezi řádky, pochopil...
14. 11. 2011 12:14
Re: vedla tejto paradicky
>:D
Já jsem ten poslední, kterému bys měl vykládat co to je sahara.

Snažíš se tvářit a psát odborně, ale moc ti to nejde. "ventilátorový režim"... >:D

Jak říkám, snad příště. ;-)
14. 11. 2011 11:53
Re: vedla tejto paradicky
Já ten výplod počítačové grafiky neobhajuji, ty jen napadáš - bez argumentů (technických).
Až budeš někdy stát v parném létě v koloně s puštěnou klimou a uslyšíš z motorového prostoru hučení - tak to není trouba, ale ventilátor bez kterého bys uvařil v této situaci jakékoliv auto - i Citigo.