Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stirling Moss vzpomíná na Mille Miglia 1955 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mille Miglia, šílený italský závod za běžného provozu vyhráli za celou jeho historii jen dva cizinci, shodou okolností oba na vozech Mercedes-Benz. Tím druhým byl před 60 lety Stirling Moss.

Dnes je automobilový sport poměrně bezpečnou záležitostí, samozřejmě ve srovnání s dobami minulými. Vytrvalostní Mille Miglia se konala mezi lety 1927-1957, šlo o závod přes celou Itálii se startem a cílem v Brescii, který se odehrával za běžného provozu. Silnice o délce zhruba 1500-1800 km samozřejmě nešlo uzavřít. Vždy dominovali italští piloti, ovšem se dvěma výjimkami. V roce 1931 vyhráli Rudolf Caracciola s Wilhelmem Sebastianem na Mercedesu SSK, o 24 let později pak Stirling Moss s novinářem Denisem Jenkinsonem na otevřeném 300 SLR W196 R. Ony ty výjimky byly vlastně tři, ale válečný ročník 1940 se konal na krátkém silničním okruhu (zvítězilo BMW 328 s německou posádkou).

Britská vycházející hvězda formule 1 zvládla před šesti dekádami okruh dlouhý přesně 1597 km za 10 hodin, 7 minut a 48 sekund, tedy průměrem přes 157 km/h. Porazila argentinského stájového kolegu Juana Manuela Fangia (jel sám!) i domácího Umberta Maglioliho s Ferrari 118 LM. Mossův stříbrný šíp měl číslo 722, znamenalo čas startu: 7 hodin a 22 minut ráno.

Vzpomínkový oficiální film Mercedesu ke kulatému výročí nabízí dobové záběry a několik současných ze stejných míst, jen převedených do černobílé podoby. Titulek na videu uvádí, že se v témže roce (1955) stal legendární britský pilot světovým šampionem sportovních aut. Není to pravda, mistrovství světa bylo vypsáno jen pro značky. A třeba koruna ve formuli 1 mu vždy unikla, i tak je ovšem považován za jednoho z nejlepších automobilových závodníků historie...

Životopis Mille Miglia (italsky tisíc mil) se uzavřel v roce 1957, po smrtelné havárii španělského markýze Alfonsa de Portaga se spolujezdcem Edmundem Nelsonem. Na jejich Ferrari 335 S praskla pneumatika a zabilo i dalších devět diváků. Znamenalo to prakticky konec nebezpečných závodů na běžných silnicích, z velkých podniků přežila jen sicilská Targa Florio, ale ta se konala na uzavřené trati. Dnes se Mille Miglia jezdí jako jízda pravidelnosti pro historické vozy. Poslední ročník proběhl právě o uplynulém víkendu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)