Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stop alkoholu za volantem: Třináct procent živých

Ivo Semrád
Diskuze (5)
Ze všech úmrtí na silnici má alkohol na svědomí přibližně třináct procent. Přesněji řečeno: ne alkohol, ale řidiči.

V Česku se za posledních deset roků výrazně změnila situace ohledně vlivu alkoholu za volantem. Zatímco v letech 2004-2007 se podíl mrtvých na silnicích kvůli alkoholu nacházel pod šesti procenty, poslední tři roky zemřel minimálně každý desátý následkem neabstinujících řidičů. Nebudeme rozebírat příčiny, jejichž odstranění by bylo nejúčinnější, tentokrát se zaměříme na možnost represivního opatření vůči omamné látce - alcolock.

Evropská rada bezpečnosti silničního provozu uspořádala v Praze seminář Safe and Sober (Bezpečně a střízlivě), který je součástí celoevropské

kampaně zaměřené na problematiku řízení pod vlivem alkoholu. Projekt byl organizován společně s Centrem dopravního výzkumu a společností

Volvo Truck, která je tradičně silným hráčem na poli bezpečnosti silniční dopravy.

Mezi diskutovaná témata patří zejména zámek startu motoru s detektorem alkoholu, policejní dohled, hladina alkoholu v krvi a začínající řidiči. Pražský seminář byl doprovázen praktickou ukázkou zámku zapalování s detektorem alkoholu, který je v rámci EU používán zejména v komerční dopravě.

Alkohol podstatně narušuje koordinační schopnosti, rychlost reakce, odhad vzdáleností, zorné pole a pozornost.

Proto se společnost Volvo Trucks zaměřila na důrazný boj proti alkoholu v dopravě a v roce 2005 se stala první automobilkou, která nabízí do nákladních vozů alcolock ve volitelné výbavě.

V případě, že chce řidič nastartovat vozidlo, musí nejprve fouknout do náustku. Pokud obsahuje dech stopy po alkoholu, centrální jednotka přeruší přívod elektrického proudu a vozidlo se nedá nastartovat.

O často fatálních důsledcích při řízení vozidla pod vlivem alkoholu nepochybuje téměř nikdo, zejména ten, jehož se kvůli tomuto nezodpovědnému a nelegálnímu jednání dotklo úmrtí v rodině. Úkolem semináře bylo v rámci spolupráce Volvo Truck Czech, Centra Dopravního Výzkumu a ministerstva dopravy najít cestu, jak alkolock přivést do vozidel a represivně zabránit řidiči pod vlivem alkoholu vyjet.

Omezení řízení alkoholu alkoholem v krvi patří k prioritám Národní strategie bezpečnosti silničního provozu na roky 2011-2020.

Antonio Avenoso, výkonný ředitel Evropské rada bezpečnosti silničního provozu, prohlásil: „Řízení pod vlivem alkoholu představuje v zemích Unie spolupůsobící faktor každoročně u více než 7500 úmrtí při dopravních nehodách. Česká republika je i díky nulové toleranci dobrým příkladem pro mnoho ostatních zemí EU, přesto také zde dochází pod vlivem alkoholu k mnoha usmrcením při dopravních nehodách. Smyslem dnešního semináře je diskutovat nad možností implementace zařízení typu „zámek zapalování s detektorem alkoholu“ mezi profesionálními řidiči.“

Účinné ve Francii

Alkoholtestery se staly povinným vybavením všech motorových vozidel ve Francii včetně osobních automobilů, a to i cizinců. Protože jde o významnou změnu, francouzské úřady postupují krok za krokem. Dokonce se rozhodly odsunout okamžik, kdy budou pokutovat za nedodržování tohoto předpisu pokutou ve výši 11 eur. A to z původního termínu 1. listopadu 2012 až na 1. březen 2013. Platí to rovněž pro české profesionální i privátní řidiče, tedy ty, kteří pojedou třeba v létě k moři. Povinnost mít ve Francii ve vozidle homologovaný alkoholtester s výrobní značkou a neprošlou dobou exspirace tedy trvá.

Ivo Semrád
Diskuze (5)
25. 3. 2013 15:02
Re: 13 procent
>:D >:D
25. 3. 2013 13:43
Na prd
Ty alkotestery ve Francii stejně vyrábí nějaká spřátelená firma s nějakým papalášem. Je to na h.o.v.n.o,kdo pije tak na nějaký tester kašle a kdo by ho měl zabudovaný pevně v autě,tak si ho nechá deaktivovat. Už z důvodů.že člověk je někdy nucen jet autem i pod vlivem(potřeba někoho z rodiny odvézt do nemocnice,mimořádná událost) jsem proti takovým opatřením nějaké blbé komise z blbé EU :no:
Avatar - KubikCv
25. 3. 2013 12:50
Nic co by čech nepřečůral
Takže když si opilej řidič chytne střízlivýho člověka aby mu fouknul...tak může vesele jet? >:D
25. 3. 2013 10:59
Re: 13 procent
Byl jsi rychlejší :-)
Avatar - PlumJelinek
25. 3. 2013 08:53
13 procent
13% nehod způsobují opilí řidiči. To pak znamená, že 87% způsobují střízliví řidiči. Z toho vyplývá jediné - sedat za volant za střízliva je nebezpečné! >:D