Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru WRX Concept odhaleno (+video)

Diskuze (47)
Subaru se chystá představit koncept samostatného modelu WRX. Toto jsou první fotografie a video!

Zkratka WRX byla zatím vždycky neodmyslitelně spojená se Subaru Impreza. To se má ale změnit, Impreza zůstane Imprezou a z WRX se stane samostatný model. Chcete důkaz? Vždyť koncept na fotkách vypadá úplně jinak než současná Impreza, kterou v Evropě známe jenom jako zvýšené XV.

Koncept se může pochlubit mimořádně dynamickým designem. Nízká příď, krátké převisy a agresivní prolisy – tak to máme rádi. Nechybí samozřejmě nasávač na kapotě ani difuzor, na typické zadní křídlo se ale jaksi zapomnělo. Možná má nově tvarovaná karoserie dostatečný přítlak i bez něj. Budoucí WRX dostane novou šestiúhelníkovou masku a koncept láká i na diodové světlomety. Uvidíme, jestli se dostanou i do sériové výroby…

Zatímco kupé BRZ má pohon zadních kol a atmosférický dvoulitr, nové WRX dostane úplně jinou techniku. Z fotek je zřejmé, že Subaru plánuje sedan, navíc tradičně s pohonem všech kol a přeplňovaným motorem. Ten by měl mít objem 1,6 litru a slušnou porci výkonu – vždyť Subaru dnes umí dostat z dvoulitru 300 koní, takže by se odvozená jedna-šestka mohla snadno dostat na úroveň 265 koní v posledním WRX.

Diskuze (47)
31. 3. 2013 14:26
Re: Aspoň jednou
Jak píšeš, je to specifický případ a těžko do toho přesně vidět. Jistá je jedna věc. Teď dospěli k tomu, že se jim to vyplatí dělat zvlášť. Impreza bude levnější a WRX bude nejspíš lepší sportovní auto, protože se nemusí vzájemně přetahovat. Sice na úkor universálnosti, ale snad se rozhodnou vyrábět pro zájemnce o rychlejší hatchback i Imprezu s nějakými 210 koníky. Kdyby končila na běžném atmosférickém dvoulitru, bylo by to smutné.
30. 3. 2013 23:21
Re: Aspoň jednou
Tahle poctivost patří k tomu, co lidi na Subaru přitahuje. A je hodně drahá. I proto jsou homologační série normálně limitované. Z části je to také otázka jejich procesu výroby, jedna linka dnes dokáže dělat různá auta a v celkové bilanci se většinou vyplatí optimalizovat. Jsou to specifické problémy, do kterých není takhle zvenku moc vidět.

Záleží, o jakých závodech se bavíme, ale tam, kde nejsou nějak extra omezení na náklady, se civilní prvky moc nepoužívají. Problém není v tom, co lze snadno odmontovat a vyměnit, problém je právě základ, samotná karoserie. A ta jako taková těch 20 milionů neudělá. Vysokým standardem tedy pozvednou Imprezu, ale vrcholný závodní speciál na tom moc nevydělá. Je to relativně jedinečná situace a nejsem si jist, jak přesně tady ekonomika funguje.
30. 3. 2013 21:31
Re: Aspoň jednou
Informaci, že to prodražuje normální Imprezu, jsem čerpal z oficiálních zdrojů, tak na tom snad něco bude. A dává mi to smysl. Na závoďáku klidně zbyde jen kostra karoserie, všechno vymění a stojí pak třeba 20 milionů. Ale pokud by tohle dělali i v běžné produkci, tak rovnou mohou dělat samostatný model. Tendence je toho co nejvíce sdílet, aby nemuseli na STI překopávat uložení tlumičů a všechny tyhle věci, které musí být tužší a odolnější, a spoustu dalších záležitostí, kterým nerozumím a neumím je ani vyjmenovat. Čím méně věcí museli speciálně pro STI předělávat, tím lépe pro jeho cenu a není pochyb o tom, že někde už tu Imprezu předpřipravili.
30. 3. 2013 18:24
Re: Aspoň jednou
S hatchbackem původně přišli právě kvůli lepší obratnosti (sedan byl relativně neohrabaný). A máš pravdu, je to otázka faceliftu. Po faceliftu jsem hatchback nejel a předpokládám, že prošel stejnými úpravami. Změnu k lepšímu tak mám spojenou se sedanem. Rozhodně to nešlo na vrub karoserii, ta člověku přinese pouze tradiční obří křídlo (a možná trochu větší tuhost). :-)

"Klasickou Imprezu varianta STI zbytečně prodražuje a samostatný sporťák nemusí brát ohledy na nějaký rodinný hatchback, takže je to logický a správný krok."

Závodní auta se staví na základech obyčejných a to včetně jejich homologačních sérií naprosto běžně a neprodražuje je to. Na to jsem narážel.

Díky za vysvětlení, chápal jsem tvůj příspěvek jinak. Jo, v tom máš pravdu, ale takhle jsem se na to vůbec nekoukal (méně praktická karoserie). Je to koncept, takže jsem to ignoroval. Díval jsem se na to obecněji jako na sedan vs. hatchback.
30. 3. 2013 16:22
Re: Aspoň jednou
Bylo-li to míněno takhle, tak to potom jo.
Poznámce se závodními auty ovšem nerozumím. Šlo mi o to, že WRX byl upravený sedan/hatchback nižší střední třídy, kam se relativně pohodlně vešli čtyři lidé a nějaká ta zavazadla. To tohle nové WRX už nejspíš umět nebude, když to bude samostatný čistě sportovní model.
Jinak co se týče závodních aut a předchozího příspěvku. Na závody se využívá výhradně hatchback, protože je lehčí a menší. Tuším, že jeden nadšenec jel se sedanem rally v Japonsku, ale jinak nic, dokonce mu snad ani nedělali mezinárodní homologaci. K tomu osobnímu dojmu - sedan byl zařazen až po faceliftu, který byl pochopitelně věnován hlavně technice, takže jestli jsi zkoušel hatchback před faceliftem, je dost možné, že byl skutečně horší.