Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Supersport Audi R8 se začne vyrábět ještě letos

Ondřej Láník
Diskuze (25)
Nový supersportovní automobil značky Audi - model R8 - je definitivně potvrzen. Výroba bude probíhat v Neckarsulmu. Investice do výrobních technologií činí 28 milionů euro.

Šéf automobilky Audi Prof. Dr. Martin Winterkorn minulý týden při návštěvě ministerského předsedy spolkové země Bádensko-Württembersko v Neckarsulmu prohlásil: „Těší nás, že vůbec můžeme vyrábět tak vzrušující automobily. 13500 vysoce kvalifikovaných pracovníků vytváří dennodenně velmi důležitý příspěvek k celosvětovému úspěchu Audi. Vznikají zde špičkové produkty naší značky: vozy modelových řad Audi A6, A8 a sportovní vozy RS4 dceřinné společnosti quattro GmbH. V roce 2005 jsme v Neckarsulmu vyrobili 240.000 vozů a letos bude největší část našeho modelového ohňostroje zažehnuta právě zde. Mimo (právě představovaného) Audi S6, začneme vyrábět RS4 Avant, RS4 Cabrio, Audi S8, Audi A6 allroad quattro a na konci roku také nový supersportovní automobil značky Audi - model R8. "

Tím je potvrzen jistou dobu tušený vývoj značky. Audi již v devadesátých letech představilo několik studií supersportovních vozů, ale teprve studie Le Mans, prezentovaná v roce 2003, se dočká sériové výroby jako model R8. Definitivní podoba zatím není známá, ale první špionážní fotografie napovídají, že vzhled se od studie příliš lišit nebude. Diodové přední světlomety velmi pravděpodobně nahradí konvenční světelná technika, jestli bude uprostřed umístěn desetiválec nebo dvanáctiválec z Lamborghini také zatím není známo.

Studie Audi Le Mans Quattro měla pod kapotou motor 5,0 V10 biturbo FSI (449 kW), se čtyřventilovou technikou s plynule proměnným časováním a přímým vstřikováním benzínu. Neméně zajímavý byl točivý moment 750 Nm/1750 – 5800 ot./min, katapultující 1530 kg těžký vůz na stovku za 3,7 s, na 200 km/h pak za 10,8 s. Výrobce udával teoretickou maximální rychlost 345 km/h.

Zatím překvapivě úspěšné účinkování dvanáctiválcového motoru TDIv seriálu vytrvalostních závodů možná připravuje zákazníky třídy civilních supersportů na revoluční novinku...

Ondřej Láník
Diskuze (25)