Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SUV Lamborghini Urus by mohlo být prvním přeplňovaným modelem značky

Ondřej Chamilla
Diskuze (21)
Vysokovýkonné luxusní SUV, které přijde na trh za tři roky, by mohlo být vůbec prvním vozem slavné italské značky s turbodmychadlem pod kapotou.

Zpřísňující se emisní limity ve spojení s výkonovými požadavky zákazníků italské automobilky by mohly způsobit, že i Lamborghini se dá na přeplňování turbodmychadly, alespoň tedy u SUV Urus. Prozradil to šéf Lamborghini, Stephan Winkelmann. Atmosférické deseti a dvanáctiválce by tedy mohl nahradit nejspíše osmiválec se dvěma turby. Není sice stále jasné, o jaký motor se přesně bude jednat, přímo se však nabízí pohonná jednotka z Audi RS6, tedy agregát o objemu čtyři litry.

Urus, který by měl na trh přijít v roce 2017, bude stát na platformě MLB, kterou bude sdílet s příští generací Audi Q7, takže použití motoru stejné značky by dávalo smysl. Na této platformě by pak ještě mělo vzniknout superluxusní SUV Bentley. Winkelmann rovněž popisuje, proč Lamborghini postaví raději SUV než sedan ve stylu konceptu Estoque: „Sedany nyní skomírají, zatímco SUV trh je v rozkvětu. Můj otec by si sice sedan koupil, já bych však dal peníze za SUV.“

Lamborghini pak říká, že chce zachovat fantastický vzhled konceptu Urus i ostrost vozů této značky. Urus by tak měl být nejsportovnějším SUV na trhu. Pro úplnost dodejme, že Lambo již auto vhodné pro jízdu i mimo cesty vyrobilo. V roce 1986 se představilo vozidlo LM002 původně určené pro armádu, které je známé rovněž pod přezdívkou „Rambo Lambo.“ Pod kapotou mělo dvanáctiválec původně z modelu Countach.

Ondřej Chamilla
Diskuze (21)
Avatar - flyboyeda
5. 5. 2014 16:21
Re: Další skvělá zpráva (ironie)
Urus bude na platformě VW Tuareq

Nanuk bude na platformě Audi R8

Urus a Nanuk budou naprosto odlišná auta, která nebudou mít nic společného

jak jsi k tomu došel v tom tvým malým mozečku že je to odvozenina Uruse ?
5. 5. 2014 13:37
Re: globalizacia a peniaze
Já ti přihodím, Volkswagen vyrábí pro Porsche vedle Golfu Boxster a Cayman. Nemluvě o karoseriích pro Panameru.
5. 5. 2014 12:11
Re: Další skvělá zpráva (ironie)
Audi Nanuk bude sportovni SUV a bude jen odvozeninou Uruse >:D
5. 5. 2014 09:17
Re: Další skvělá zpráva (ironie)
Proboha jak takový sociálně indisponovaný jedinec jako je eda může říct o autě, které uvidí jedině na obrázku, že není exkluzivní?
pane "nekoupil bych si" čím jezdíte? autobusem? to je ale frajeřina...
4. 5. 2014 23:36
globalizacia a peniaze
Mercedes suka s renaultom, BMW s pezotom, Porsche robi cayene vyrabane na jednej linke s VW a v buducnosti skodou (po novom kompletne, takze ziadne kompletizovanie v nemecku), lamborhgini tiez suv, otazka casu kedy aj s TDI....
uz sa tesim na ferrari punto 0,9t

Prisahambohu, mazda ked sa nauci kompletizovat svoje auta trochu poctivejsie ako papier, tak bude pre mna premia.